Annons

Tårarna sa mer än alla analyser

Sport • Publicerad 3 oktober 2006

@02 Anfang 4 rader:Bilden jag kommer bära med mig för lång tid framöver: två kvinnor med glänsande ögon och tårar som sakta rinner ner för kinderna. Leendes blickar de ut över TFF-spelarnas vilda segerdans på Vångavallens innerplan. De njuter av ögonblicket.

Få andra än dessa två kvinnor vet vilket arbete som ligger bakom att TFF spelar allsvensk fotboll 2007.

Annons

Barbro Bengtsson, marknadsansvarig i klubben, kom till Vångavallen inför den allsvenska säsongen 2004. Hon har försökt sälja en produkt som inte verkade fungera.

Glöm inte att TFF var på väg att lämna elitfotbollen så sent som för ett år sedan. Ändå: sponsorerna har strömmat till, har trott på en ljus framtid för klubben.

Barbro Bengtsson har många gånger önskat sig sportslig framgång. I söndags kom den.

Kerstin Carlsson-Gullvert är sambo med Conny Karlsson och har på så vis en relation till TFF.

Få andra har sett så många av årets TFF-matcher som Kerstin. Malmö, Halmstad, Landskrona, Snarringe, Anderslöv. Det spelar ingen roll. Kerstin står där, några meter från sidlinjen.

Och detta innan säsongen tagit fart. Det handlar om träningsmatcher när den skånska vintern aldrig vill släppa. När den har ett järngrepp om tillvaron och får varje millimeter av kroppen att frysa. När det inte spelar någon roll hur många strumpor, hur tjock jacka eller hur varm mössa man bär på. Då står Kerstin Carlsson-Gullvert där.

Barbro och Kerstin. Två kvinnor som före 2004 inte hade någon relation till Trelleborgs FF. Nu rann tårarna.

Dessa tårar som sa mer än alla analyser.

Det är svårt att inte imponeras av TFF. Egentligen ska det inte gå att resa sig så snabbt som klubben nu har gjort.

Den tio år långa allsvenska sejouren 1992 till 2001 har av många setts som en parentes i föreningens 80-åriga historia. Jag tror de framöver får flytta på sina parenteser.

Annons

På engelska finns ett härligt uttryck som flitigt används inom idrotten: "bounce back". TFF har förmågan att studsa tillbaka; att komma igen efter en svår period.

Efter den långa sviten av allsvenska säsonger tog det ett år innan klubben kom på fötter, anpassat sig till den tunga tillvaron i superettan och kravlade sig tillbaka till allsvenskt spel.

Samma sak nu.

2005 var ett år som tärde, men också ett år som närde. Unga spelare från egna led fick chansen till seniorfotboll på rätt nivå. Flera av dem har spelat avgörande roller till årets succé.

Alla spelare har bidragit till framgången. Conny Karlsson visade stor sinnesnärvaro när han till presskonferensen tog med sig Alexander Steen. En spelare som bara gjort två matcher från start den här säsongen…

– Alex är en väldigt fin symbol för varför vi har lyckats så bra i år. Han har spelat förfärligt lite, särskilt nu på hösten då han har blivit utkonkurrerad av andra. Men i varje träning har han gett hundra procent och hela tiden har han visat gott humör. Det är svaret på frågan varför vi har gjort det så bra i år: vi har jobbat tillsammans. Det är det som bildat helheten, det är därför vi är där vi är i dag.

Conny Karlsson är en man som ständigt överraskar. Om vi journalister hade fått gissa på en spelare som han skulle haft med sig till den presskonferensen tror jag inte att någon hade gissat på Alexander.

Under sina två år i Trelleborg har Conny Karlsson växt. Det märktes redan på försäsongen att han kände sig trygg i sitt arbete. I lugn och ro har han fått bygga upp "nya" TFF och när vi träffades några dagar innan seriestarten så pratade han om hur stor potentialen var. Inte bara i nuvarande spelartrupp, utan i kommande. Ja, han såg stora möjligheter i och för hela klubben.

Tränaren betyder naturligtvis inte allt. Men jag tror att rätt tränare vid rätt tillfälle kan vara helt avgörande.

Conny har också en perfekt medhjälpare i Benny Mårtensson. De känner varandra sedan tidigare. De har roligt tillsammans. De kompletterar varandra genom sina olika personligheter.

Annons

Jag pratade med Tom Prahl på söndagskvällen. Han hyllade Conny. Han hyllade också klubben för att den fångat upp de ratade talangerna i Malmö FF. Magister Prahl borde veta. Han har ju själv haft spelare som Thommie Persson och Charles Anderson i sina led.

Den som inte är nöjd med tillståndet i svensk fotbolls borde besöka Vångavallen. Det finns talanger och de tas till vara. Jag hoppas bara att TFF-ledningen håller vad de utlovat: det blir inga massvärvningar!

När jag åkte hem på E 6 natten efter matchen mot Åtvidaberg hade jag svårt att kontrollera bilen. Vägbanan var som en mindre sjö och regnet fortsatte att forsa ner från ovan.

Fotbollssverige gråter, tänkte jag.

"Ingen" tycker om TFF utanför kommungränsen. Svenska folket ville haft upp klassiska IFK Norrköping, roliga Landskrona Bois eller kanske ett Sundsvall som öppnar Norrlandsfönstret.

Det får de inte.

TFF är i allsvenskan igen.

Därför kommer tårar av sorg. Därför kommer tårar av glädje.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons