Taner har fel namn för FCK:s biljetter

TA-medarbetaren Taner Caliskan köpte ett biljettpaket till FC Köpenhamns tre Champions League-matcher. Den danska klubben annullerade köpet. Anledningen: Han har ett utländskt namn. – Det är kasst. Det är ren rasism, säger han.
Sport • Publicerad 2 september 2013
Taner Caliskan är en av många som fått sina biljettköp till FC Köpenhamns CL-matcher annullerade. Anledningen är att de har icke-danska namn.
Taner Caliskan är en av många som fått sina biljettköp till FC Köpenhamns CL-matcher annullerade. Anledningen är att de har icke-danska namn.Foto: 
Här är ett utdrag ur mejlet från FCK till Taner Caliskan.
Här är ett utdrag ur mejlet från FCK till Taner Caliskan.Foto: 

Taner Caliskan är långt ifrån ensam om att ha drabbats. I Danmark är frågan en het potatis och en mindre folkstorm har blossat upp. Personer med danskklingande namn som har köpt biljetter har kunnat hämta ut dem medan personer med utländskklingande namn har fått sina köp hävda.

– Säkerheten på Parken är det allra viktigaste för oss och därför gör vi allt som står i vår makt för att supportrar till lagen som gästar FC Köpenhamn bara har tillgång till sektioner som är reserverade för bortasupportrarna. De biljetterna köps genom klubbarna som kommer på besök. Därför kommer vi annullera alla biljetter via billetlugen.dk som direkt indikerar att de köpts på andra sektioner i arenan än bortasektionen, säger FC Köpenhamns klubbdirektör Daniel Rommedahl till Ekstrabladet.

FC Köpenhamn skriver i ett mejl till Taner Caliskan att köpet har annullerats av säkerhetsskäl och menar att man vill försäkra sig om att inga motståndarsupportrar hamnar på någon annan sektion än den som avses för gästande fans.

– Det handlar trots allt om fotboll. Och med tanke på Uefas och Fifas policy om nej till rasism undrar man vad det är frågan om här. Jag hoppas verkligen FCK får någon form av böter, att Uefa markerar att man inte får göra så här, säger Taner Caliskan.

Måste bevisa

Från FCK-håll meddelar man att de som har fått sina köp hävda måste bevisa att de inte är anhängare till motståndarlaget för att få ut sina biljetter. Den vägen tänker inte Taner Caliskan gå.

– Nej, det kommer jag inte göra. Jag hoppas Uefa går in och markerar att de biljetter som är köpta ska gå till personerna som har köpt dem. Och hur ska jag bekräfta vilka jag håller på annars? Ska jag gå dit och hälsa på dem och skaka hand och börja prata svenska, frågar sig Taner Caliskan.

Vill du fortfarande se FCK i Champions League?

– Ja, det är klart. Jag vill gå dit för fotbollens skull.

Kan du förstå FCK:s agerande på något sätt?

– Bråk kan alltid uppstå. FCK tänker väl att de vill minska risken för bråk och jag hade förstått om de inte tillät köpare från de länder motståndarlagen kommer ifrån, alltså Spanien, Italien och Turkiet (Real Madrid, Juventus och Galatasaray) i det här fallet. Men jag förstår det inte när det gäller oss som bor i Sverige och Danmark och har utländska namn. Skulle jag åka dit och bråka, eller vad menar de?

Men de tre klubbarna har väl anhängare i Sverige och Danmark också?

–  Det stämmer. Men risken att någon ska bråka är ju betydligt mindre då många som vill dit gör det med familj och vänner och inte i stora supportergrupper. Dessutom ser man i princip i varje fotbollsmatch på tv att fans som håller på olika lag sitter vid sidan om varandra. Inte blir det bråk då. Så FCK:s agerande är helt fel och deras argument håller inte.

Hur allvarligt ser du på detta?

– Jag tycker mest det är pinsamt av dem måste jag säga. Patetiskt. Hur lågt kan man sjunka? Jag personligen tar åt mig och det finns tyvärr en del rasism i samhället och det här är ett bevis på det.

För tre år sedan spelade FCK i Champions League senast. Då köpte Taner Caliskan biljetter och kunde utan problem hämta ut och nyttja dem.

– Jag tror inte världen har blivit en så mycket sämre plats sedan dess. Så vad är skillnaden nu, säger Caliskan, som hoppas att FC Köpenhamn inom kort går ut med en offentlig ursäkt.

Taner Caliskan
Ulf Gummesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.