Annons

Talangernas vägar korsas i Trelleborg

Niklas Nordgren och Alexander Steen åkte båda till engelska storklubbar som 15-16-åringar. Niklas blev kvar i tre år, "Alex" i tre veckor. Nu är de en del av det nya, unga Trelleborgs FF och för TA-sporten berättar de om sina erfarenheter från än så länge korta men händelserika fotbollskarriärer.
Sport • Publicerad 13 april 2005
Niklas Nordgren och Alexander Steen
Niklas Nordgren och Alexander SteenFoto: 
Både Alexander Steen och Niklas Nordgren har fått chansen att prova på spel utomlands. Nordgren tog den fullt ut, Steen valde en annan väg. Nu är det TFF som gäller och framtiden tänker de båda unga – men erfarna – fotbollstalangerna inte så mycket på. "Jag tar en dag i taget", säger båda.
Både Alexander Steen och Niklas Nordgren har fått chansen att prova på spel utomlands. Nordgren tog den fullt ut, Steen valde en annan väg. Nu är det TFF som gäller och framtiden tänker de båda unga – men erfarna – fotbollstalangerna inte så mycket på. "Jag tar en dag i taget", säger båda.Foto: 
Niklas Nordgren.
Niklas Nordgren.Foto: 
Alexander Steen
Alexander SteenFoto: 

Underbarn är ett starkt begrepp men på Niklas Nordgren och Alexander Steen funkar det.

– Jag spelade superettanfotboll i Öster som 15-åring, berättar "Alex" och när Niklas Nordgren som 16-åring slog igenom i Kristianstads FF ryckte storklubbarna i honom, både svenska och utländska.

Annons

Nordgren valde till slut Premier League-klubben Middlesbrough och där blev han i tre år.

Alexander hade liknande möjligheter. Han besökte Birmingham och provtränade med Aston Villa i tre veckor men Alex valde en annan väg.

– Jag var 15 år och antingen skulle jag flytta in till storstan Växjö eller till England. Jag valde att stanna hemma och för mig var det inget svårt val då.

Det finns en framsida och en baksida med de engelska ungdomsakademierna, menar Nord-gren och Steen, och framsidan är förstås den höga kvaliteten på det fotbollsmässiga.

Baksidan är det sociala. För Alexander Steen fick det räcka med tre veckors provträning i Villa.

– Man bor tillsammans i ett kollektiv, det är bara fotboll 24 timmar om dygnet och knappt någon skola. Man går varandra på nerverna.

Nordgren håller med:

– Det stämmer det Alex säger, och det var samma för mig. Jag saknade hemmet och de första sex månaderna var jobbiga. Man umgås inte utanför planen utan sitter bara på sitt rum. Det är inte kul att sitta där ensam när man precis fått en utskällning av tränaren som bett en dra åt helvete.

Ändå valde han alltså att stanna i Middlesbrough.

– Det var jättebra träning, det är ju världsspelare man tränar med.

Annons

För Alexander Steen fortsatte den positiva utvecklingen på hemmaplan. Superettan med Öster blev 2003 allsvenskan med Öster. Men där, i mitten av 2003, började det ta emot. Tränaren Jevgenij Kouznetsov, som satsat på Steen, fick sparken och Leif Widén tog över. På hösten åkte Öster ur allsvenskan och Alexander Steen hamnade i Myresjö i division två.

Alex tycker inte att Öster skötte saken speciellt snyggt.

– Jag hade vuxit upp i klubben och vissa personer är jag besviken på. Två dagar innan vinterträningen skulle börja skulle jag förhandla om nytt kontrakt men då blev det hej då i stället. Det är historia nu men matchen i sommar ska bli rolig, säger han med ett leende.

Den 3 juli möts Öster och TFF på Värendsvallen i Växjö... För Niklas Nordgren blev åren i England skadefyllda. Därmed försvann chansen att slå sig in i A-truppen.

– Det är otroligt viktigt att få vara skadefri, man har inte råd att bli skadad. När man kommer tillbaka efter skada är det tio nya på träningen och då spelar det ingen roll om man var rankad etta innan, säger han.

Så är det dessbättre inte i TFF. Niklas har haft problem med efterhängsna förkylningar i vinter men konkurrerar ändå om en plats i startelvan, som offensiv mittfältare med bland andra Alexander Steen.

Steen/Nordgren tror på TFF i år, även om de i likhet med många andra tycker att det är svårbedömt. Att laget är så ungt tror Alex kan vara en fördel, i alla fall på ett vis.

– Det är lite skillnad mellan 70-talisterna och 80-talisterna. Som fotbollen i Sverige utvecklas blir de yngre spelarna mer tekniska och det ihop med Connys (Karlsson, TFF-tränaren) taktiska tänkande blir intressant.

Det ligger en del i potten. För TFF som klubb gäller det att strida för den sportsliga hedern. Det är nästan ett år sedan klubben vann en seriematch. För spelare som Niklas Nordgren och Alexander Steen handlar det om att komma tillbaka dit de en gång var.

Men de har slutat fundera så mycket på framtiden.

Annons

– Jag tar en dag i taget. Jag vet vilken nivå jag håller och vad jag kan. Det viktiga är att få vara skadefri, säger Niklas.

Steen:

– Jag tar också en dag i taget. Men jag vill tillbaka dit jag en gång var...

...det vill säga till allsvenskan " varför inte med TFF?

Jonas Gustafsson

Alexander Steen

Född: 1984 i Stockholm.

Landskamper: 1 P.

Position: Yttermittfältare.

Bor: Lund.

Annons

Gör: Läser arkeologi på Lunds universitet och spelar fotboll i TFF.

Familj: Sambon Jenny.

De fem bästa offensiva mittfältarna i världen

...enligt Alexander Steen:

1. Ronaldinho

2. Kaka

3. Brolin (Med dispens får Steen välja en spelare som lagt av)

4. Zidane

5. Lampard

Niklas Nordgren

Annons

Född: 1985 i Växjö.

Landskamper: 2J, 3P.

Position: Offensiv mittfältare.

Bor: Malmö.

Gör: Spelar fotboll i TFF.

Familj: Mamma Agneta, pappa Mats, storasyster Paula.

De fem bästa offensiva mittfältarna i världen

...enligt Niklas Nordgren:

1. Ronaldinho

2. Zidane

Annons

3. Xavi

4. Kaka

5. C. Ronaldo

Fotboll Trelleborg Höllvikens Gif har kommit överens med TFF-försvararna Tobias Hansson, 18, och André Hansson, 19, om en övergång.
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons