Annons

"Taekwondo är min själ”

Nio månader har gått sen Chakir Chelbat blev nersparkad efter en bronsmatch i taekwondo vid OS i Peking. Trots det inträffade brinner Trelleborgsdomaren fortfarande för sin kära sport.
Sport • Publicerad 29 maj 2009

– Det onda har faktiskt fört mycket gott med sig, säger Chakir Chelbat när vi träffas inför veckoslutets junior-EM i hans hemstad.

Det var sen Chakir Chelbat helt korrekt diskvalificerat den kubanske taekwondo-spelaren Angel Valodia Matos för att ha tagit mer än tillåtna minuten på sig att behandla en blödande fotskada skandalen ägde rum.

Annons

Plötsligt träffades Chakir Chelbat av en fot rakt i ansiktet. Sparken från Matos tog så illa att han tvingades uppsöka sjukhus och sy ihop läppen med fyra stygn. Trelleborgsdomaren hotades också till livet av den kubanske coachen.

– Under mina 21 år som domare har jag aldrig upplevt något liknande, säger Chakir Chelbat, 44 och berättar om en jobbig tid, både fysiskt och psykiskt, efter OS.

– Jag kunde bara äta med hjälp av sugrör och vissa dagar ringde det femtio journalister och ställde frågor om samma sak.

Sköna plåster på såren var ändå internationella förbundets stöd att ha följt regelboken. De båda kubanerna diskvalificerades på livstid och dömdes att betala böter.

– Jag är glad att rättvisan segrade, säger Chakir Chelbat.

– Taekwondo står för disciplin och respekt. De har alltid varit mina ledord. Missbruk hör inte hemma i sporten.

Att Kubas förre ledare Fidel Casto tog sina landsmän i försvar och anklagade idrottsrörelsen för att använda maffiametoder var inget som bekymrade Chakir Chelbat.

– Jag går inte i polemik med statsmän. Och det här var inte första gången det talades om korruption när Kuba missat medaljer i mästerskap, konstaterar han.

I taekwondokretsar är Charkir Chelbat en respekterad person. Han utsågs till bäste domaren vid VM 2005, är högste chef för alla domarna i Europa och fick efter Peking-OS ansvaret för domarutbildningen i hela världen.

Sen nyår har Chakir Chelbat rest runt och haft föreläsningar i fyra kontinenter, besökt Las Vegas, Shanghai, Dubai och Lille.

Annons

– I juni åker jag till Australien, berättar han.

Civilt jobbar Chakir Chelbat heltid på ett sportföretag. Hemma har han fru och två barn. Domaruppdragen bedrivs bara på hobbybasis.

– Men taekwondon är min själ, förklarar han sitt helhjärtade engagemang.

Några tankar på att sluta har aldrig funnits.

– Jag är samme person som innan OS och inte det minsta rädd för att döma. Två dåliga förlorare får inte förstöra mitt liv.

Nästa vecka skall Chakir Chelbat skipa rättvisa under World Cup i Azerbajdzjan, där taekwondon är nationalsporten.

Fredag-söndag sitter han både med i organisationen för ett JEM som lockat 450 deltagare från 42 länder (=rekord) till Trelleborg och har huvudansvaret för de 32 domarna i mästerskapet.

Jan Gustafson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons