TA-cupen inleddes med en skräll

När den 23: e upplagan av TA-cupen inleddes i helgen var det framför allt två lag som överraskade och i BK Näsets fall var det negativt i stort eller vad sägs om till exempel 2–4 mot Behar?
Sport • Publicerad 28 november 2004
Ymors Kaj Nurmi brassar på i matchen mot Näset som slutade 2–2.
Ymors Kaj Nurmi brassar på i matchen mot Näset som slutade 2–2.Foto: 
IFK:s Lindit Idrizi i dribbeltagen med Tre Lyktors Mikael Silverhjärta. I förgrunden avvaktar Stefan Tacas.
IFK:s Lindit Idrizi i dribbeltagen med Tre Lyktors Mikael Silverhjärta. I förgrunden avvaktar Stefan Tacas.Foto: 
Behars Mehmed Celam i en tuff duell med Östra Torps Ronny Nilsson.
Behars Mehmed Celam i en tuff duell med Östra Torps Ronny Nilsson.Foto: 
Östra Torps Niclas Mattsson dribblar av den ene efter den andre innan han gör 2–1 mot Behar i 3–3-matchen.
Östra Torps Niclas Mattsson dribblar av den ene efter den andre innan han gör 2–1 mot Behar i 3–3-matchen.Foto: 

Grupp A skulle stå mellan BK Näset, i första hand, BK Ymor och Östra Torp Gif – så gick snacket inför TA-cupstarten i lördags och visst blev det till viss del så. Ymor vann och Östra Torp kom tvåa och därmed går de båda lagen till slutspel. Men vad hände med nyuppflyttade division tre-laget Näset?

Ja, man kan sammanfatta det ganska enkelt eller så här:

• Man kom till start som "vinnare", där man nog lite till mans trodde att det bara var att sätta ut skorna mot ett blåbärslag som Behar men även inledningen mot Ymor var utan skärpa.

• Göran Holter har varit en lysande spelare – ända från allsvenskan och ner i seriesystemet men då som forward. Nu kom huvudtränaren Jan-Åke Jönsson med assistenten Göran i målet och det blev inte någon "hit", om man säger så. Göran fumlade in den ena bollen efter den andra och när det hela var över hade alltså inte BK Näset gått vidare till slutspel. Man blev heller inte ens trea utan slutade fyra – med endast Gylle AIF bakom men med Behar före i tabellen!

Helt klart helgen bottennapp och så här uttryckte sig ordföranden, Tor Olsson:

– Helt bedrövligt! BK Ymor är ett säkert slutspelskort och nu är man alltså ett sådant igen och i det gröna gänget fanns en helt annan inställning än bland Näsetspelarna.

– Det ser väl hyfsat ut!

Så sa nye Ymortränaren, Sven-Gunnar Moberg, efter tre segrar och en oavgjord vilket gav grupp-seger och en plats i slutspelet. Därmed har också "Svenne" tagit ytterligare ett Söderslättslag till slutspelet och det är inte många som slår hans framfart i TA-cupen.

Behar måste, så klart, ha en eloge efter tredjeplatsen och inte nog med att man alltså besegrade Näset med 4–2, man spelade oavgjort mot Östra Torp och föll knappt mot Ymor. Gylle vann i och för sig den inbördes matchen men oavsett var Behar lördagens "vinnare" utanför slutspelslagen.

På det individuella planet utmärkte sig en och annan och Ymors Andreas Lindqvist, Kaj Nurmi och Mika Hiltunen är alltid värda att se i aktion. Detsamma gäller Martin Rengbo, Anders Mårtensson och Mattias Herrström i Östra Torp. I målet fanns här Ola Persson och han var en av flera målvakter som under helgen utmärkte sig som målskytt.

Behars Senad Alkic har tekniken i blodet men ibland blir det lite för mycket av det goda. Slutligen kan man också glädjas åt alla ungdomliga spelare i Gylle och här finns ett stort sparkapital att hoppas på. I går kom nästa stora överraskning men då av det positiva slaget och då gäller Västra Ingelstads IS med avgående tränaren, Claes Olsson, i spetsen. Claes & Co gick fram som en ångvält i grupp B och vann fyra matcher och spelade oavgjort mot IFK.

– Roligt och nu får vi se vem vi får möta i kvartsfinalen, säger Claes efter avslutat gruppspel men tillägger:

– Slutspelet avgörs ju den 6 december och då har mitt kontrakt gått ut, så vi får se hur det blir.

Claes Olsson har varit engagerad i Västra Ingelstad de senaste säsongerna. Först som junioransvarig och senare som huvudtränare men nu har han bestämt sig inför fortsättningen:

– Nu tänker jag ta ett sabbatsår!

Claes har fått upp flera duktiga juniorer och av dessa visade Christoffer Öberg och Robin Lindekrantz framfötterna lite extra. Fredrik Andersson och Kristoffer Börstell är säkra kort bland rutinerade spelare och det är inte omöjligt att man kan överraska även i slutspelet.

– Det är första gången någonsin som vi går till slutspelet i TA-cupen och jag tycker det är en väldigt trevlig av slutning för Claes, menar Jan Persson i Ingelstadsledningen.

V Ingelstad–IFK slutade 2–2 men IFK orkade heller inte mer än oavgjort mot Anderslöv, där det blev 3–3 och därmed blev man också tvåa i gruppen. Man besegrade dock värste konkurrenten underifrån, Svedala IF, med klara 4–1 och man är värdig slutspelsplatsen.

Där väntar förmodligen TFF men i den matchen finns inte teknikern, Lindit Idrizi, med, eftersom han blev utvisad i avslutningen mot Anderslöv. Domaren Boban Miljkovic och Lindit var inte överens om vad som sagts i dispyten de båda emellan men domaren avgör och därför blev det alltså rött kort för Lindit.

– Eftersom TA-cupen är sanktionerad av Skånes Fotbollförbund måste en rapport skrivas och det är också förbundet som dömer i frågan om eventuell vidare avstängning, förklarar Lars-Olof Hansson i tävlingsledningen. Svedala gick alltså inte till slutspel, som man brukar och dit gick alltså heller inte Anderslövs Boik – som i fjor. En som var duktig matcherna igenom var Boik-målvakten, Johan Claesson och för hans del var det sista dagen med gänget.

– Jag skriver på för TFF i morgon, förklarar Johan inför matchen mot IFK och det blev till en extra trevlig avslutning för Johans del. Dels nådde man hedersamma 3–3 mot IFK men framför allt kvitterade just Johan till slutresultatet för Boiks del!

Av de båda division sju-lagen, Klagstorps IF och Tre Lyktor FC, gick det bäst för "Lyktorna" och i stort måste nye tränaren, Bengt Green, vara riktigt nöjd med sina mannar.

Slutligen bevisade de skånska juniormästarna i TFF hur bra man är och man vann enkelt juniorernas grupp A. 21–3 gjorde man på tre matcher och det säger väl det mesta men varken BK Näset eller IFK2 hade mycket att komma med och bäst motstånd stod nu TFF: s P16-lag för. 16-åringarna tog hand om den vakanta plats som Skegries återbud lämnat efter sig.

TA-cupen fortsätter med nytt gruppspel kommande lördag och söndag, innan finalkvällen tar vid nästa måndag.

Sigge Hansson

FOTBOLL TRELLEBORG
FOTBOLL TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.