Annons

TA-cupen – en tradition som består

I alla tider har det tjusat när David och Goliat möts i olika sammanhang och på Söderslätt har fotbollen hittat ett koncept som minst sagt håller. TA-cupen spelas för 29:e gången och oavsett TFF:s allsvenskar saknas i år skiljer ibland fem divisioner mellan motståndarna.
Sport • Publicerad 26 november 2010

TRELLEBORG. TA-cupen hade premiär 1981 men hade sin föregångare i Söderslättscupen utomhus. En cup som bredde ut sig aningen utanför den sfär som gäller TA-cupen och med i den fanns även Klågerup, Holmeja och Västra Vemmenhög. Söderslättscupen inleddes i början av 60-talet och gick i graven, när TA-cupen tog vid.

– Det kom så mycket som konkurrerade och klubbarna ville spela DM och vara med i tidningen Arbetets Skånecupen och det gjorde att Söderslättscupen lades ned, förklarar Jan Wernram – som funnits med i organisationen kring båda cuperna och som alltid är en av entusiasterna i sekretariatet.

Annons

Från Söderslättscupen har jag egna minnen och dessa är både trevliga och sorgliga. Till de trevliga minnena hör Stavstens semifinal mot IFK i början av 70-talet och när det skiljde tre divisioner – med IFK i tvåan och Stavsten i femman. Jan Andersson gav Stavsten ledningen och ett tag såg det ut som om 1–0 också skulle stå sig men in i slutminuterna tror jag det var Christer Walltorp som ordnade kvitteringen för IFK. I omspelet var Stavsten chanslöst och därmed försvann också den stora sensationen det året.

Till det enda sorgliga minnet hör en match i Söderslättscupen borta med Stavsten mot Västra Vemmenhög på Möllevallen i Skivarp, Första Maj 1975. En något blöt plan gjorde att dobbarna väl fastnade vid en vändning kring mittplan och så var olyckan framme. Korsband, ledband och menisk trasades sönder i vänsterknäet och under åren har knäet genomgått fem operationer. Några tafatta försök till en löjlig comeback skedde under slutet av 70- och början av 80-talet men det var bara att konstatera; fotboll är roligt men oj, vad man kan skada sig illa.

När TA-cupen alltså tog vid 1981 och även om TFF ännu så länge inte hunnit ikläda sig den allsvenska kostymen, så dominerade man fullståndigt och i finalen möttes TFF 1 – TFF 2! Till bäste spelare utsågs Jonas Brorsson och han agerade målvakt med rätt att anfalla och Jonas var nästan helt omutlig.

De första åren avgjordes TA-cupen med rätt att använda planket som ”passningskompis” men det innebar även att lagen tvingades använda en så kallad ”harpun” – en spelare som hela tiden var tvungen att ligga kvar på motståndarnas planhalva.

– Det var mycket att hålla reda på med utvisningar som straff, när harpunen låg fel, minns Lars-Olof Hansson.

Lars-Olof har ständigt tillhört sekretariatet och han finns med även i år. När han får plocka ut någon spelare som passat extra bra inomhus, säger han direkt så här:

– Anders Grimberg! Med sin fina teknik var han helt suverän inomhus.

Kurt Moberg, legendarisk Boik-lagledare under Anderslövs gyllene år i division tre, har funnits med hela tiden även han i organisationen kring TA-cupen men har inför årets upplaga, har Kurt valt att hoppa av.

– Allt har sin tid men visst har det varit roligt. Det allra bästa är väl att TA-cupen verkligen hållit greppet om publiken men också att spelet jämnat ut sig med åren. I början var TFF helt outstanding men de senaste åren har de flesta matcher varit väldigt jämna.

När vi kommer in på damernas inträde i TA-cupen, minns Kurt Moberg så här:

Annons

– Jag tror inte damerna varit med längre än de senaste tio åren och det var väldigt svårt att skapa ett intresse. Jag minns att vi bjöd in lag från Österlen för att få fler lag men det gav inget och inga lag anmälde sig därifrån.

Från att totalsegern under massor av år varit vikt åt TFF, har det även där jämnat ut sig och på senare år har såväl IFK som Höllviken, Vellinge, Pelister och FC Trelleborg vunnit TA-cupen.

Kurt Moberg var inne på det där med publiken och visst är det fantastiskt – med finalkvällar som hela tiden dragit mellan 800 och 1 000 åskådare. Publikrekordet sattes 2005 och då fanns 1 066 åskådare på plats.

En tuff inomhusturnering – med många matcher – som TA-cupen skördar ju tyvärr ofrånkomligt en och annan skada men tack och lov är cupen ändå förskonad från skador på bred front. Den svåraste skadan drabbades TFF-målvakten Dragan Drljaca och det var 1997 som han olyckligt bröt ena benet. Den spelare som senast drabbats av en svårare skada är Kristoffer Ekström. ”Ekan” hade kommit från Skansen och gjorde sin första säsong med Östra Torp, när skadan inträffade. Tyvärr blev den olyckliga matchen i TA-cupen också ekans sista som fotbollsspelare.

Det mesta kring TA-cupen handlar dock om trevliga upplevelser och i dag är det alltså dags igen. I år inleds turneringen med damernas B-gruppspel och där FC Trelleborg–IFK Trelleborg 1 inleder klockan 9.15.

Väl mött!

Martin Falkenby
Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons