Annons

Systrarna Lindborg byter TKS mot Malmö

Systrarna Lindborg väljer att lämna Trelleborg Kappsim. Nathalie, 19, Eleonor, 18, och Ida, 16, har samtliga skrivit på för Malmö KK. Anledningen är betydligt bättre träningsförhållanden med flera duktiga simmare som Malmöklubben kan erbjuda.
Sport • Publicerad 4 september 2010

TRELLEBORG. Nathalie Lindborg har redan lämnat Trelleborg. I slutet av augusti åkte hon till USA, där hon simmar och studerar vid universitetet i Berkeley, Kalifornien.

Att Nathalie har lämnat innebar sämre sparring på träningarna för Ida och Eleonor. Dessutom har tränaren Mia Harnfeldt tvingats sluta sitt uppdrag i TKS på grund av sjukdom.

Annons

– Mia har slutat och klubben har inte hittat någon ny tränare. Sen är det fler som satsar i MKK, det är ett jättekul gäng med simmare som verkligen satsar, verkligen vill, berättar Eleonor Lindborg som redan börjat träna med sin nya klubb.

– Det kändes annorlunda med den lila badmössan, jag har ju alltid simmat i Trelleborg.

– Men det här känns nytt och spännande. Allt känns positivt, säger hon.

Malmö KK är en stor klubb med hård konkurrens på träningarna.

Om ett år funderar Eleonor på att fortsätta sin simsatsning i USA, något som hade lämnat Ida ensam i Trelleborg.

– Om ett år hade de varit tvungna att lämna, vem skulle då ha matchat Ida på träningarna? Nu valde de att göra det nu i stället. De ville vara i samma klubb alla tre, säger Caroline Lindborg, mamma och tillika sportchef i Trelleborg Kappsim.

De tre framgångsrika Trelleborgssimmarna kommer till en klubb där Magdalena Kuras hittills är den starkast lysande stjärnan på damsidan.

För Trelleborgssimningen är det tre starka namn som försvinner. Nathalie Lindborg var med i det svenska lagkappslag som slutligen tog brons på 4x100 meter fritt vid EM i Budapest i somras.

Eleonor Lindborg tog SM-silver på samtliga tre ryggsimsdistanser i juli och Ida Lindborg var nyligen uttagen till ungdoms-OS i Singapore där hon kom sexa i finalen på 100 meter ryggsim.

Eva-Karin Fryklund, ordförande i Trelleborg Kappsim konstaterar att det är en stor förlust för klubben.

Annons

– Helt klart är det så, å andra sidan måste vi respektera att de gör det här valet, de gör vad som är bäst för dem. Någonstans är de ju fortfarande trelleborgare, säger Eva-Karin Fryklund som nu väljer att se möjligheter till framtida samarbete.

– Jag hoppas det här leder till att vi kan ha en tätare relation och ett samarbete med Malmö KK.

Har ni försökt att behålla dem i klubben?

– De har varit väldigt lojala mot klubben, vi tillhör ju inte storklubbarna, vi har mycket begränsningar runt om och de har medverkat till att vi har kunnat utvecklas.

Vad krävs för att elitsimmare på seniornivå ska stanna i Trelleborg?

– Vi har bra tränare, duktiga ledare och en bra sportchef. Det gäller att vi kan få träningstider och att badhuset inte övergår i privat ägo, så att vi fortfarande har råd att vara där.

– Sen är det så i lilla Trelleborg att det är TFF, sen är det inte mycket mer. Man kan fråga sig hur mycket det är värt med de framgångar vi har haft? Nathalie var med och tog EM brons och Ida kom sexa på ungdoms-OS, men vi har inte hört något från någon. Man tar inte vara på det. Det mesta handlar om fotbollen.

I nuläget söker Trelleborg Kappsim ny tränare. Enligt ordförande Eva-Karin Fryklund kan en lösning bli klar inom kort.

Martin Falkenby
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons