Sydafrikan kan ta över som ny Pingvintränare

Ska Rico van Wyk göra Pingvin till ett guldlag igen? Sydafrikanen står i alla fall högst på klubbens önskelista över tänkbara tränare.
Sport • Publicerad 12 mars 2005

Elvafaldiga svenska mästarna Pingvin står ännu utan tränare inför kommande säsong. Det jobbas dock på ett namn och det är Rico van Wyk, en 26-årig sydafrikan som de sensate året verkat som ungdomstränare i England.

Förra säsongens tränare Mark Stacey förklarar hur det kommer sig att Pingvin kan få en tränare som kommer så långväga ifrån:

– Jag frågade en kompis i England som har bra kontakter om han visste någon som var sugen på att komma hit och då nämnde han den här killen. Jag åkte över till England och träffade honom och det var en väldigt trevlig kille som är helt inne på rugby. På sikt vill han syssla med rugby på heltid men han behöver erfarenhet och då kan det här vara ett bra steg för honom, säger Mark Stacey

Själv har Mark Stacey gjort klart att han slutar som tränare men kommer Rico Van Wyk kan han " i alla fall till en början " komma att fungera som assisterande tränare. – I början, om han behöver hjälp, kan det bli så men rugbymässigt är det helt och hållet han som bestämmer. Jag hoppas att han kan hjälpa till en del med ungdomslagen också, säger Mark Stacey.

Exakt vad som återstår innan van Wyk är klar för Pingvin vill inte Mark Stacey gå in på men han oroas av det faktum att träningsviljan bland klubbens spelare inte är vad den borde vara just nu.

– Vi måste ha folk som deltar på träningarna. Vi vill ju inte att han ska komma hit och så kommer det bara 15 pers till träningarna, det vore pinsamt.

Vad Rico van Wyk ska göra utöver att träna Pingvin återstår att se.

– Vi får försöka hjälpa till, men det är upp till honom också, säger Mark Stacey som hoppas att van Wyk ska kunna vara på plats när Pingvin åker till Gdynje, Polen, på träningsläger på torsdag.

Jonas Gustafsson

Rugby Trelleborg
Rugby Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.