Annons

Sverige "vilade" efter urladdningen

Vinnarskallar till varje pris – även dagen efter urladdningen mot Grekland. En återhämtningsdag går inte alltid i återhämtningens tecken.
Sport • Publicerad 11 juni 2008
Tobias Linderoth, Daniel Majstorovic, Sebastian Larsson, Fredrik Stoor, Markus Rosenberg och Marcus Allbäck under onsdagens lättare träning på träningsanläggningen i Lugano, dagen efter 2-0 segern i öppningsmatchen mot Grekland. Bild: Pontus Lundahl / SCANPIX
Tobias Linderoth, Daniel Majstorovic, Sebastian Larsson, Fredrik Stoor, Markus Rosenberg och Marcus Allbäck under onsdagens lättare träning på träningsanläggningen i Lugano, dagen efter 2-0 segern i öppningsmatchen mot Grekland. Bild: Pontus Lundahl / SCANPIXFoto: 

De nio utespelare som inte fick någon eller bara lite speltid mot grekerna hade en "vanlig" fotbollsträning med hyfsat hög belastning, medan startelvan återhämtningstränade i gymmet och poolen på hotellet i Lugano.

- Jag var lite sliten efter matchen i går. Vi har haft lite vattengymnastik, men inte så mycket. Det var lugnt och skönt i dag, i morgon vill jag nog röra lite på mig igen, säger till exempel Daniel Andersson.

Annons

Landslagets fysiolog Paul Balsom vet hur det blir när han försöker göra tiden i bassängen lite rolig, mitt bland alla moment som ska öka cirkulationen och stretcha ömma muskler.

Med en massa vinnarskallar i laget är det svårt att genomföra de avslutande övningarna av tävlingskaraktär, hur oskyldiga övningarna än må vara.

- Det är en mentalitet som nästan är sjuklig. Man står där och försöker genomföra en enkel stafett, men då hittar de på allt möjligt. Det är positivt, men ändå lite jobbigt, säger Balsom till TT.

Det finns även risk för att de - omedvetet - fuskar med drickandet, så även där övervakas de.

- Det är kort mellan matcherna, så att de fyller på med vätska är otroligt viktigt. Eventuellt tar vi urinprov på dem, det har vi inte gjort förut. Det är otroligt viktigt att de dricker tillräckligt. Kosten och sömnen är också jätteviktiga, det går inte att fuska med sådant, säger han.

TT: Vissa friidrottare använder sig av isbad, är det inget för er?

- Vi har isbad, Henke Larsson vill oftast isbada. Och Petter Hansson var i isbadet efter matchen mot Ukraina. Men vi tvingar inte någon att bada, för de som inte vill hoppa ner i ett isbad producerar stresshormoner som har en negativ effekt på återhämtningen.

I stället är landslagets "A och O" att anpassa återhämtningen till de enskilda spelarna. Någon kanske vill sova, en annan ha massage.

- Jag simmade i poolen, ska äta gott, kolla på film och sova. Vilken film? Det blir nog en med Will Ferrell, men jag tror att Daniel Andersson har snott den, säger Mikael Nilsson.

Och att ha alltför strikta regler - som exempelvis engelska landslaget som inte får äta glass - ser landslagsfysiologen Balsom bara som befängt.

- Marcus Allbäck sa en gång till mig att "nu är jag över 30, nu kan jag min egen kropp". Och om exempelvis Rami Shaaban dricker mycket kaffe, då har jag inget behov av att ha regler mot det. Vi försöker individualisera så långt som möjligt. Det handlar egentligen bara om att spelarna ska må så bra som möjligt.

Niclas Green/TT Lisa Edwinsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons