Annons

Sverige vidare i EM – Ekberg glänste

Det var en seger med dubbel betydelse. Sverige är vidare i handbolls-EM.
Sport • Publicerad 18 januari 2012
Jubel på bänken.Foto: 
Kim Andersson kämpar mot Tjeckien.Foto: 
Foto: 

Poängen mot Tjeckien kan dessutom bli mycket värda i mellanrundan. 33–29-vinsten innebär att Sverige kan planera en lång vistelse i Serbien.

Det var en seger med dubbel betydelse.

Annons

– Det blir lite nervigt, men vi gör en bra match. I dag är det fart på benen och vi trycker på i kontringarna. Jag är jätteglad för segern för det här var en superviktig match, sade förbundskapten Ola Lindgren till TV4.

33–29-vinsten innebär att Sverige kan börja planera för en lång vistelse i Serbien. VM-fyran är, inför den sista gruppspelsmatchen mot Tyskland, kvalificerat för mellanrundan i Belgrad.

Där väntar troligen Serbien, Danmark och Polen.

Efter den ojämna premiären (26–26 mot Makedonien) stämde åtminstone anfallsspelet betydligt bättre mot Tjeckien.

Och det var kantspelarna som tände svenskarna på tisdagskvällen.

Henrik Lundström och Niclas Ekberg gjorde åtta av de tretton första målen. Som mest var Blågults ledning sex mål, 17–11. Tjeckerna repade sig dock och i paus stod det 19–17.

Mycket tack vare att den tjeckiske storstjärnan Filip Jicha började hitta rätt med skotten.

Första halvlek präglades annars av pang-pang-handboll – högt tempo, snabba spelvändningar och målvakter med låg räddningsprocent. Andreas Palicka gjorde turneringsdebut när han bytte av Johan Sjöstrand, men övertygade inte.

Det gjorde däremot Kim Andersson.

Sveriges bäste spelare i premiären fortsatte att ha bra utdelning med sitt skytte.

Annons

Två raka utvisningar, Kim Andersson och Jonas Laholm, satte dock press på svenskarna. Då, vid ställningen 23–21, kom Johan Sjöstrand in och knep en straff från Filip Jicha.

I anfallet efter parerade Palicka ett friläge från samme Jicha – två helt avgörande räddningar.

Kvällens största hjälte heter ändå Niclas Ekberg. Köpenhamnsstjärnan blev bästa målskytt för andra matchen i rad och är på väg mot ett stort internationellt genombrott.

Positivt för Sverige var också att Tyskland slog Makedonien (24–23) tidigare på tisdagen. Om Makedonien åker ut saknar det betydelse att Sverige tappade poäng mot dem, då man bara tar med sig poäng mot övriga lag som går vidare från gruppen.

Karin Ohlsson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons