Annons

Sverige vände mot Danmark i EM

Inför EM-premiären frågade sig nye förbundskaptenen Torbjörn Klingvall: Hur långt har vi kommit? Svaret: Tillräckligt långt. En stark andra halvlek låg bakom seger mot Danmark, 27–26.
Sport • Publicerad 4 december 2012
Sverige vann mot Danmark.
Sverige vann mot Danmark.Foto: 

Den svenska truppen kom till Nis, Serbien, med en tung svit i bagaget. Man fick gå ända tillbaka till VM för ett år sedan för att hitta den senaste mästerskapstriumfen. Då besegrades Uruguay med 31–14.

Sedan dess hade Sverige förlorat åtta raka matcher i VM och OS.

Annons

Ett tufft läge att komma in i som ny förbundskapten. Inte blev det lättare av Torbjörn Klingvall endast haft jobbet i en och en halv månad och dessutom sett inte mindre än sex spelare lämna laget efter OS.

På den korta tiden har Klingvall gjort om inte underverk, så åtminstone ett mycket bra jobb med det tidigare så stukade laget.

– Det var rostigt. Men ändå vinner vi. Det är jag glad för, sade Klingvall till TV4.

Nervöst och otajmat

Fast i första halvlek såg det allt annat än lovande ut.

Klingvall har ägnat en stor del av den första tiden åt att gnugga anfallsspel. Av det märktes dock inte mycket.

Nervösa/otajmade svenskor kastade bort många bollar, det snabba danska laget tilläts att kontra och gick ifrån till 11–15.

Men mål av Isabelle Gulldén och Jamina Roberts precis före halvtidssignalen gav Sverige kontakt, 13–15. Om inte Cecilia Grubbström, efter en svag start, börjat fånga bollar hade underläget varit större.

I början av andra halvlek kom en ny blågul svacka – och vips var Danmark i fyramålsledning, 19–15. I det läget talade inte mycket för Sverige.

Klart om det blir vinst

Annons

Men med dryga kvarten kvar kom Maria Olsson in i målet och den 25-årige mästerskapsdebutanten inledde med några räddningar. Det tillsammans med Johanna Alms säkra straffskytte gjorde att Sverige kunde gå ikapp till 23–23.

– Vi eliminerade tekniska fel. Och jag fösökte hitta spelare som går, sade Klingvall.

Upplösningen blev en kvällsrysare – med Johanna Ahlm som stor hjälte.

– Det är en underbar känsla. Det bara skakar i hela kroppen. Jag kom in i ett skede av matchen där många är trötta, sade Alm.

Viborgproffset sköt 27–25 när Sabina Jacobsen satt utvisad. Det knäckte ett överrumplat danskt lag.

Vid vinst mot Makedonien på torsdag är Sverige klart för mellanrundan i Belgrad. I den sista gruppspelsmatchen väntar Frankrike.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons