Annons

Sverige till EM-final

Regerande Europamästaren Rolf-Göran Bengtsson red en felfri runda på Casall och säkrade därmed Sveriges plats i lagfinalen i ridsportens EM. Jens Fredricson åkte däremot nedåt i resultatlistan efter en skräckrunda med Lunatic.
Sport • Publicerad 21 augusti 2013
Rolf-Göran Bengtsson på Casall.
Rolf-Göran Bengtsson på Casall.Foto: Laurent Gillieron

Galant och med total kontroll tog han Casall över de 16 hindren och såg dessutom till att han själv just nu ligger på en individuell finalplats i ridsportens EM i Danmark.

Inför den tredje och avgörande omgången i lagfinalen på torsdag kväll ligger Sverige på femte plats med 13,44 fel. Storbritannien leder på 8,18 fel, före Schweiz på 8,45 och Frankrike på 11,14. Tyskland är fyra med 12,77.

Annons

Trion Rolf-Göran Bengtsson, Angelica Augustsson och Henrik von Eckermann såg till att laget bara hade ett nedslag (Augustsson).

Jens Fredricsons 20 fel räknas inte eftersom de tre bästa insatserna ger slutresultatet i varje omgång.

Fredricson, individuell sexa efter den snabba ritten i tisdagens tidshoppning, inledde dagen med att rasa i resultatlistan. När skräckrundan med Lunatic var över räknade han fem rivningar och ett rejält ras i resultatlistan.

Jens Fredricson var bedrövad efter de 20 felen.

– Han (Lunatic) bara gav upp. Första och andra hindret var okej. Så rev han trean grovt. Då kände jag att jag inte fick igång honom som jag behövde.

TT: Vad gör man då som ryttare?

– Det är bara att försöka improvisera och se till att ta sig i mål.

I går red Angelica Augustsson vilse bland EM-hindren. Nu gick det nästan hela vägen mot en felfri runda. Ett nedslag blev det. Och en stark revansch för uteslutningen i tidshoppningen.

Då ville förbundskaptenen Sylve Söderstrand ge henne en spark i baken. Nu borde han tacka med en rejäl kram. Augustssons insats höll kvar Sverige i jakten på en plats i torsdagens lagfinal, dit de tio bästa nationerna går.

– Folk brukar fråga om jag inte är rädd när jag rider Mic Mac och då svarar jag att jag alltid har kontroll. I dag hade jag inte det. I dag var jag rädd, säger Angelica Augustsson.

Annons

– Samtidigt hoppar hon helt fantastiskt. Jag har aldrig suttit på en sådan här häst tidigare. Hon vrider verkligen ut och in på sig själv för att klara hindren felfritt.

Henrik von Eckermann på Gotha klarade också banan felfritt och bäddade för Bengtsson. Samtidigt klättrade han i den individuella tävlingen, där de 25 bästa gör upp om medaljerna på lördag.

Individuellt toppar britten Ben Maher på noll fel. Bengtsson är fyra på 1,63 fel. Henrik von Eckermann är just nu på individuell finalplats, 22:a med 6,52.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons