Annons

Sverige krossade Kuba

Kuba blev en enkel match för det svenska handbollslandslaget i VM:s öppningsmatch. Sverige var bättre i allt, sprang och sköt sönder kubanerna till seger med hela 41—14.
Sport • Publicerad 17 januari 2009
Svensken Dalobor Doder före Randy Diaz de Armas från Kuba. Bild: Scanpix
Svensken Dalobor Doder före Randy Diaz de Armas från Kuba. Bild: ScanpixFoto: 

Motståndet var klent och premiärmatchen får ses som en lagom uppvärmning inför de betydligt svårare uppgifter som väntar.

Men det fanns ändå spelare som glänste.

Annons

Jan Lennartsson var glödhet på högerkanten och missade ytterst få av sina lägen.

Kollegan Jonas Källman på vänsterkanten fick också gott utrymme av det kubanska försvaret och antecknade sig flitigt i målprotokollet under den första halvleken.

Matchen var avgjord redan efter en dryg kvart. Då hade Jan Lennartsson gjort sex mål och Sverige ledde med 11—3. Kuba var för svaga framåt och Sverige bjöds på en lång rad av kontringar.

Förbundskaptensparet Ola Lindgren och Staffan Olsson valde att ställa upp med de båda målvakterna Per Sandström och Johan Sjöstrand i premiären. Andreas Palicka fick sitta på läktaren.

Sandström inledde och klarade merparten av de få kubanska skott som gick igenom det svenska försvaret. Efter paus kom Sjöstrand in och skötte sig lika bra.

Lindgren/Olsson bytte friskt under matchen och lät alla spelare komma in i VM-spelet. Bland de piggare inhopparna var Lukas Karlsson, som ser ut som ett bra alternativ till Dalibor Doder i mitten.

Kuba har inte varit med i VM-slutspel sedan 1999, då laget kom åtta. Nu lär man få göra upp med Kuwait om jumboplatsen i Sveriges grupp.

För svensk del gäller det att glömma utskåpningen och snabbt ladda om. Redan på söndag kväll väntar en betydligt knepigare motståndare i Sydkorea.

Thomas Eriksson / TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons