Annons

Sverige kräver OS-guld till Nordén

Lisa Nordéns silver i triathlon kan bli guld. Idrottens skiljedomstol tar beslut om målfotot ska ge delad seger under lördagen.
Sport • Publicerad 10 augusti 2012
Lisa Nordén missade guldet i triathlon med nio hundradelar. Nu överklagas målfotot.
Lisa Nordén missade guldet i triathlon med nio hundradelar. Nu överklagas målfotot.Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX
OS-loppet i triathlon fick avgöras med målfoto. Lisa Nordén missade OS-guldet med nio tusendelar.
OS-loppet i triathlon fick avgöras med målfoto. Lisa Nordén missade OS-guldet med nio tusendelar.Foto: Omega Timing

– Jag har absolut inga problem med att behålla mitt silver, säger Nordén.

Det var ett drama fram till mållinjen i OS-loppet i lördags, Lisa Nordén och schweiziskan Nicola Spirig gick i mål nästan exakt samtidigt. Efter granskning av målfotot utropades Spirig som segrare med minimal marginal – nio tusendelar av en sekund.

Annons

Internationella triathlonförbundet (ITU) avslog i onsdags en begäran från Sveriges olympiska kommitté (SOK) att Nordén skulle få dela guldet med Nicola Spirig. SOK menar att ITU inte följt regelverket – att det inte är möjligt att avgöra på målfotot om Spirig är före Nordén, eftersom schweiziskans tröja är dold bakom svenskan. SOK:s protest går ut på att Spirig bara är före med magen, inte torson (området från halsen till bröstbenet).

Ärendet ligger nu hos idrottens skiljedomstol (Cas), som tog in vittnesmål från både svenskt och schweiziskt håll under fredagskvällen. Dom från Cas kommer senast klockan 13.00 (svensk tid) under lördagen.

Lisa Nordén är själv inte drivande i frågan.

– Det är SOK som sköter det, jag är inte involverad i den processen. Det är SOK som driver frågan med mitt godkännande, säger hon till TT.

Tror du att protesten kan gå igenom?

– Det är inget som jag spekulerar i. Jag körde mitt lopp och är fortfarande väldigt glad för min silvermedalj. Det finns regler i triathlon och det är inget som man som idrottare tror att man ska kunna ändra på. Jag är väldigt nöjd med mitt silver och förväntar mig inget annat.

– Däremot har jag inte satt mig emot att SOK driver frågan för en eventuell regeländring framöver. Hur det påverkar mitt resultat förra helgen har jag inte tänkt på överhuvudtaget.

Lisa Nordéns tränare och Sveriges förbundskapten Thomas Wiker vet inte mycket om den process som nu pågår för att silvret ska bli guld.

– Fram till nu har både jag och Lisa varit extremt nöjda med silvret. Men det är klart att rätt ska vara rätt, om det är så att man har hittat något som är fel vid själva granskningen av målfotot.

Hur tolkade du målfotot?

Annons

– Man ser på bilden att Spirig är före, men sedan är frågan vilken del av kroppen som är före, säger Wiker.

– Jag bedömde att det var ganska klart på den bild jag såg. Och då fanns det inte så mycket mer för mig att diskutera.

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg är fåordig när TT når honom via telefon.

– Jag kan bekräfta att det finns ett ärende hos Cas som ska avgöras i morgon, mer vill jag inte säga just nu, säger Lindeberg.

Vad tror du om chanserna till ännu ett svenskt guld?

– Jag vill inte kommentera något mer. Jag svarar på alla frågor i morgon.

Cas möte på IOK:s hotell i centrala London höll på i drygt tre timmar. Det stod klart att Schweiz linje var att guldet inte borde delas mellan Nicola Spirig och Lisa Nordén.

– Vi tycker att ITU:s beslut var rätt, sade den schweiziske förbundskaptenen Iwan Schuwey efteråt.

ITU avslog tidigare i veckan en begäran från svenskt håll om delat guld.

Från svenskt håll var, förutom SOK:s ordförande Stefan Lindeberg, även bland andra Svenska triathlonförbundets ordförande Ria Damberg med under förhören hos CAS.

Annons

– Inga kommentarer, sade Ria Damberg efter det tre timmar långa mötet med CAS.

Stefan Lindeberg ville inte heller kommentera själva ärendet, men beskrev hos processen gick till.

– Jag kan inte säga något nu innan ärendet har behandlats färdigt av CAS, sade han.

– Det är en domarpanel, tre domare, som frågar ut. Vi får presentera vårt case, triathlon presenterar sitt case, sedan blir det utfrågningar där panelen ställer sina frågor och vi ställer våra frågor till de vittnen som kallats in.

– Vittnena är olika personer som är inblandade i den här processen, domare, experter, tidtagare och sådana personer.

På CAS uppgifter om att ITU avslagit en svensk protest den 8 augusti, sade Lindberg:

– Det har hänt väldigt mycket sedan den 4 augusti på eftermiddagen till i dag och det kan vi berätta om i morgon när allt är klart.

Han bekräftade dock att den målfotobild som beslutet om placeringarna bygger på är den enda i sammanhanget.

– Det finns bara en bild, sade han.

Cecilia Isberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons