Sverige klart för kvartsfinal

Spelet har hackat och kritiken varit hård. Mot Kanada kom i stället urladdningen för damlandslaget. 2–1-segern betyder att Sverige är klart för kvartsfinal mot Tyskland.
Sport • Publicerad 12 augusti 2008
Lotta Schelin slog in Sveriges båda mål. Bild: Scanpix
Lotta Schelin slog in Sveriges båda mål. Bild: ScanpixFoto:

När det behövdes som bäst, då hittade också Sverige tillbaka till ett vinnande spel. Det kommer också att behövas i fortsättningen. I kvartsfinalen på fredag i Shenyang väntar nu en svensk mardrömsmotståndare i form av Tyskland då man slutade tvåa i grupp E efter Kina.

Damlandslaget har inte besegrat Tyskland sedan mars 2002. Sedan har det kommit flera bittra förluster, varav två sticker ut:

2003 förlorade man den klassiska VM-finalen i Carson, USA, efter golden goal.

Ett år senare kom nästa tung förlust, matchen om OS-bronset i Aten.

Men för svensk del fanns det en hel del bra att ta med sig från tisdagens match mot Kanada.

För efter svaga insatser mot Kina och Argentina inledde ett svenskt lag på jakt efter upprättelse.

Redan i femte minuten var en av de som haft det allra svårast, Linköpings mittfältare Caroline Seger, som fälldes men domaren missade dock straffen. I stället kom första målet genom Lotta Schelin i 18:e minuten. Seger spelade fram Victoria Svensson som efter visst besvär fick fram bollen till Schelin som kunde göra 1-0.

I 27:e minuten tvingades sedan Nilla Fischer gå ut på grund av skada och ersattes av Jessica Landström. Hon låg sedan bakom 2-0-målet i andra halvlek när hon spelade fram en helt fri Lotta Schelin som kunde göra sitt andra mål.

För svensk del var det en helt annan fart i spelet från tidigare, dock finns det klara brister, bland annat i försvaret. Charlotte Rohlin gjorde en markeringsmiss vilket gav Melissa Tancredi möjligheten att nicka in 1-2 i 63:e minuten. Det är också oklart hur pass svårt skadad mittfältaren Nilla Fischer är. Sedan tidigare är det klart att Josefine Öqvist missar resten av OS på grund av skada.