Sverige i VM-final i damfotboll

När Hanna Ljungberg missade första läget trodde många att chansen var borta. Men därbakom kom Josefine Öqvist. Strax därefter kom bredsidan som sköt Sveriges damlandslag till sin första VM-final.
Sport • Publicerad 6 oktober 2003
BILD: PRESSENS BILDFoto:

På mindre än tio minuter hade Sverige vänt 0-1 till 2-1 i semifinalen mot Kanada. Öqvists läge kom när bara fyra minuter återstod av ordinarie matchtid och de flesta inriktat sig på en oviss förlängning. Möjligheten skapades när Victoria Svensson kom runt på högerkanten och spelade in bollen mot mitten. Där kom Hanna Ljungberg i hög fart mot straffpunkten. Men Ljungberg kom fel i tajmingen, och kastade sig fram men missade. Det gjorde inte Josefine Öqvist. I luckan bakom det kanadensiska mittförsvaret kom 20-åringen från Bälinge, som gjort fyra inhopp hittills i VM. Hon satte bredsidan till - och när hon fick se bollen gå i mål via stolpen kunde hon inte hålla tillbaka tårarna. Sverige var vidare. Sverige var i VM-final. Det kunde ingen tro bara tio minuter tidigare. Fram tills den 79:e minuten, då Victoria Svensson spelade fram Malin Moström till 1-1-kvitteringen, såg Sverige ut som ett slaget lag. Kanada i den 65:e minuten fått 1-0 på en makalös frispark från 16-åriga Kara Lang och såg ut att gå mot den final där Tyskland sedan tidigare väntade. Moströms 1-1-mål, ett skott hårt i nättaket bakom Kanadas målvakt Taryn Swiatek, såg ut att föra matchen till förlängning. Kanada backade hem och försökte att försvara 1-1. Men med Öqvists bredsida blev det förgäves. Endast en gång tidigare hade Sverige tagit sig så långt som till semifinal i ett VM. Det var 1991, i det allra första världsmästerskapet. Den gången åkte Sverige ut mot Norge i semifinalen och fick nöja sig med ett brons. Den här gången, i USA 2003, spelar Sverige om guldet mot Tyskland.