Annons

Sverige i kamp om EM-medaljer

Sveriges damer är klart för semifinal i lag-EM i Trelleborg efter stor dramatik. De svenska herrarna är dock utslagna efter två raka förluster.
Sport • Publicerad 1 juli 2006
Hanna Zajc, Malmö, vann över sin ryska, men Sverige föll ändå med 2– 3. Trots det är Sverige klart för semifinal där Turkiet väntar. @08 Bildbyline:Bild: Tomas Nyberg
Hanna Zajc, Malmö, vann över sin ryska, men Sverige föll ändå med 2– 3. Trots det är Sverige klart för semifinal där Turkiet väntar. @08 Bildbyline:Bild: Tomas NybergFoto: 
Sveriges förbundskapten Chago Rodriguez har tvingats se en efter en av herrarna lämna återbud. Under lag-EM i Trelleborg har tre spelare tvingats utgå på grund av skador och Sverige missade en kvartsfinalplats efter två raka förluster. @08 Bildbyline:Bild: Tomas Nyberg
Sveriges förbundskapten Chago Rodriguez har tvingats se en efter en av herrarna lämna återbud. Under lag-EM i Trelleborg har tre spelare tvingats utgå på grund av skador och Sverige missade en kvartsfinalplats efter två raka förluster. @08 Bildbyline:Bild: Tomas NybergFoto: 

Sveriges drömmar om guld på hemmaplan lever vidare. Taekwondodamerna tog sig vidare trots lördagens förlust med 2– 3 mot Ryssland.

– Vi kan inte bara ha otur, vi måste ha lite tur också, säger Hanna Zajc som vann över sin ryska.

Annons

Oturen handlar om att det svenska laget drabbats hårt av skador, både inför och under EM.

Turen handlar om de ynka tre poäng som skiljde mellan tvåan Sverige och trean Frankrike.

Efter gruppspelet hamnade Ryssland, Sverige och Frankrike på två segrar var.

Ryssland slutade etta med 9– 6 i vunna och förlorade klassegrar. Sverige och Frankrike hade båda 8– 7 och då fick totala poängsumman i samtliga matcher fälla avgörandet. Där hade Sverige två poäng bättre, 79– 61 mot 71– 55.

– Vi pratar om två ynka träffar mer – totalt. Det är ingenting, säger Hanna Zajc med eftertryck.

De svenska ledarna var mycket osäkra på situationen efter nederlaget mot Ryssland. De flesta trodde att seger var en nödvändighet.

– Puh! Det gick vägen. Angela och Hanna var fantastiska, säger förbundskaptenen Chago Rodriguez. Hanna Zajcs seger i sudden death var avgörande för svenskt avancemang. Likaså Angela Seropians klara seger – 9– 3. Men med en halv minut kvar av matchen låg Angela på mattan och höll om sitt vänsterknä. Då ledde hon med två poäng.

– Jag fick ett ryck och blev arg, fick en adrenalinkick. Hon visste ju att jag hade ont och då gick jag bara till attack, berättar Angela Seropian.

Trots att hon haltade lyckades hon få in fyra träffar.

– Jag drabbades av en lårkaka ovanför knät i fredags, men i och med att jag klarade att tävla i dag så ska det inte vara några problem i morgon.

Annons

På söndag väntar semifinal mot Turkiet.

– Turkiet vann sin grupp och är allt annat än en busenkel motståndare, anser lagledaren Henrik Broberg.

– Men psykologiskt var det bra eftersom vi haft lättare mot Turkiet än Spanien.

Men då Lie Kylborn inte kan medverka på grund av det fingerbrott hon åsamkades i fredags måste tre av fyra matcher vinnas av de svenska.

– Chansen finns, konstaterar Hanna Zajc. Herrarnas chanser till en framskjuten placering är dock borta efter två förluster – 2– 3 mot Tyskland följdes av 1– 4 mot Vitryssland.

Sverige blev därmed inte bland de åtta bästa och det är en klar missräkning.

Å andra sidan var det ett mer än reservbetonat landslag som ställde upp i Söderslättshallen. I två av viktklasserna hade Sverige endast landets tredjerankade spelare på mattan och i en viktklass en femterankad.

– Frustrerande att sitta och titta på. Här har man laddat i två månader, tränat rätt och ätit rätt och så är allt över redan första matchen, säger Marcus Murray som drabbades av en handfraktur mot Tyskland.

35-åringen som deltog vid OS i Sydney 2000 har gjort comeback och gör en satsning mot OS i Peking.

Men lag-EM blev en smärtsam historia.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons