Annons

Sverige i bakvattnet

Svensk simning är på nedgång. Eller?Första VM-dagen resulterade i ynka två finalplatser och av de stora namnen var det bara Anna-Karin Kammerling som lyste.
Sport • Publicerad 20 juli 2003

Nytt svenskt rekord på 100 meter fjäril, hennes fjärde rekord på distansen i år ger henne den femte bästa tiden till måndagskvällens final.- Hon hör inte till de fyra främsta medaljkandidaterna men man ska aldrig säga aldrig om Anna-Karin. Men då måste hon klippa några tiondelar till på rekordet, sa förbundskapten Hasse Bergqvist.För Anna-Karin är finalen ett led mot OS i Aten.- Det känns som att det svåraste är att ta sig till final på den här sträckan. Inför OS nästa år känns det bra att åtminstone ha en VM-final bakom sig.Anna-Karin Kammerling svarade senare för ett bra lopp i lagkappsfinalen över 4x100 frisim. Sverige hade häng på bronset, men svaga lopp av Johanna Sjöberg och framför allt Therese Alshammar innebar en sjätteplats.Liksom Tessan letar även Lars Frölander efter formen.På 50 fjäril hade han VM-silver att försvara. Ytterligare tre EM-medaljer på lång bana gav förhoppningar om en medalj. Det blev inte ens final.- Det här var inget vidare. Jag missade i starten när händerna hamnade isär när jag nådde vattnet. Jag tappade mycket tid och fick kriga som ett djur, och det var ju jämnt.Sju hundradelar från en finalplats sved rejält och det är sällsynt att Lars Frölander misslyckas på ett mästerskap.- Jag hade final som mål och jag vill alltid slåss om medaljer. Samtidigt är det svårt att jämföra med tidigare år eftersom jag då har haft tio månader av bra träning bakom mig. Nu har jag tre.I skiktet bakom stjärnorna presterades många bra resultat av svenskarna. Josefin Lillhage sänkte sitt personbästa med några hundradelar i lagkappen och även Ida Mattsson gjorde bra ifrån sig i försöken. Så snabbt som 56,58 har hon aldrig simmat tidigare med flygande start.Martin Gustavsson tangerade sitt svenska rekord på 100 meter bröstsim i försöken och semifinaltiden var bara fyra hundradelar sämre.Till den absoluta toppen saknades det dock lite väl mycket, men det gällde för fler svenskar denna söndag.

Martin Falkenby martin.falkenby@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons