"Sverige har en bra chans"

Vilket lag vinner VM? Frankrike eller Kroatien? Kroatien eller Frankrike? Norges svenske förbundskapten Robert Hedin vill inte låta valet stanna mellan dessa två favoritländer. Han vill ha med Sverige i diskussionen.
Sport • Publicerad 10 januari 2011
Norges svenske förbundskapten Robert Hedin.
Norges svenske förbundskapten Robert Hedin.Foto: 

– Jag tror Sverige har bra chanser. Först och främst så har de hamnat på en fantastiskt tacksam halva. De har stora chanser att gå vidare från gruppen med full poäng och sedan kan det räcka med en vinst till så är de i semi, säger Robert Hedin.

Sedan tar han en kort paus innan han styrker sin åsikt ytterligare.

– Och semin spelas i Malmö och där är det utsålt. Det ser bra ut för Sverige.

Han levererar sitt förhandstips under en intervju i en hotellfoajé i Drammen. I samma foajé passerar hans norska landslagsspelare med jämna mellanrum när de väljer mellan att ta hissen eller trapporna upp till sina hotellrum. Alla verkar avslappnade där de går runt i sina träningskläder.

Dagen före har norrmännen stått för ett bottennapp i Oslo där de blivit totalt utspelade av Sverige. Nederlaget tycks å andra sidan inte ha lämnat några synliga spår.

Inte på Hedin heller. Han ler lugnt när han drar ner betydelsen av resultat i träningsmatcher och medger utan motvilja att Sverige var bättre än Norge i allt i den matchen.

Det är heller inte i träningsmatcher allt ställs på sin spets. Det är i VM i Sverige allt ska klaffa. Och Hedin tror på sitt Norge. Kanske har han till och med ökat denna tro på sistone. Åtminstone är hans officiella målsättning mer tillspetsad nu än när han efter World cup i Malmö aviserade att mellanrundan är Norges huvudmål.

I den bekväma och stilrena foajéfåtöljen i Drammen har han inte längre med sig den försiktigheten. Den är ersatt av mod och tro.

– Vårt mål är att komma till slutspel. Vi vill till semi. Sedan är det säkert tio andra lag som också har semi som målsättning, men vi kan helt klart slå de flesta lag.

I Norges grupp återfinns Island, Ungern, Österrike, Brasilien och Japan. Många skulle utan att blinka plocka ut Norge, Island och Ungern som de tre lag som tar sig till mellanrundan från denna grupp.

Andra – till exempel Robert Hedin – höjer ett varningens finger för Österrike, en handbollsnation som leds av förre världsspelaren Magnus Andersson och som gjort stora framsteg de senaste åren. Bland annat visade laget hög kapacitet i hemma-EM för ett år sedan där man tog sig till mellanrundan och bjöd hårt motstånd mot flera av de bästa lagen.

Dessutom har Österrike vunnit mot Island och spelat oavgjort mot Tyskland i höstens EM-kval.

Norge spelar det första gruppspelet i Linköping och Norrköping. Hedin är inte helt belåten över det. Han hade hellre sett att man fick spela i städer med större handbollskultur.

– Det hade varit roligare att spela i Malmö eller Göteborg, men vi får se till att komma dit i stället, säger Hedin och syftar åter på semifinalmålet.

Om Norge går till mellanrundan får man spela i Jönköping, dit det väntas många norska supportrar. Över huvud taget är handbollsintresset i Norge stort inför VM och Hedin menar att mediatrycket där är betydligt större än det är i Sverige.

– Det går inte ens att jämföra, säger han.

Hedin trivs bra med det stora intresset. Och framför allt trivs han bra som förbundskapten i Norge. Nyligen förlängde han sitt kontrakt som nu löper fram till och med 2014, vilket kan ses som ett tecken på att norrmännen uppskattar hans demokratiska ledarstil.

– Alla får vara med och bidra. Vi diskuterar mycket om spelet. Kanske inte riktigt alla i och för sig, men jag diskuterar gärna med dem som är med och styr spelet. Jag måste absolut inte ha sista ordet. Men om det står och väger mellan olika saker så får ju jag ta beslutet, säger Hedin och hyllar samarbetet.

– Jag trivs väldigt bra här. Jag trivs med norrmännen. Vi jobbar väldigt bra tillsammans.

Hur mycket norrman har du blivit då?

– Jag är ganska mycket norrman, säger han och skrattar.

Håller du på Sverige?

– Jag håller alltid på Sverige.

Han säger det tveklöst, väntar en sekund innan han tillägger.

– Så länge de inte möter oss...

SAXO
Ulf Gummesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.