Sverige föll mot Danmark

Sverige föll mot Danmark. 24–27-förlusten innebär semifinalspel mot Frankrike på fredag. I andra semifinalen möts Danmark och Spanien.
Sport • Publicerad 25 januari 2011
Foto: Andreas Hillergren

Det nordiska prestigemötet sågs för bara några dagar sedan som en jättematch i handbolls-VM. Sedan började det hända saker – såväl positiva som negativa ur svensk synvinkel.

Segrarna mot Serbien och Kroatien i mellanrundan gjorde att Sverige, precis som Danmark, var semifinalklart redan före tisdagens möte i Malmö.

Men de blågula förhoppningarna om medalj har fått sig en rejäl törn i och med skadorna på Kim Andersson och Oscar Carlén. Anderssons tumfraktur håller honom borta resten av mästerskapet. För knäskadade Carlén finns det däremot goda förhoppningar om spel på fredag.

– Helt omöjligt att svara på, det får läkarna svara på. Jag har inte en aning, säger förbundskapten Staffan Olsson om Carléns medverkan i semifinalen mot Frankrike, till TV4.

Med bägge vänsterhänta skyttarna borta fick Kim Ekdahl Du Rietz vikariera på högernio. Den 21-årige succéspelaren trivdes även där och bokfördes för fem mål.

– Det är klart att det inte är roligt att förlora, men man har varit med om värre förluster, säger Du Rietz.

– Men på fredag smäller det.

Efter sju matcher på elva dagar valde den svenska lagledningen att vila några av spelarna som slitit hårdast.

– Vi är lite småslitna och har spelat en tuff turnering och vill ändå ge de här killarna som suttit på bänken chansen. Men självklart är det ett lite annorlunda läge när det är tokskarpt och det var det inte, säger Staffan Olsson.

Mattias Andersson ersatte Johan Sjöstrand i målet och kantspelarna Jonas Källman och Niclas Ekberg matchades försiktigare än tidigare. Dessutom VM-debuterade Fredrik Larsson.

Danmark förvånade genom att ställa upp med starkast möjliga lag. Det resulterade i 17 mål i första halvlek, mot Sveriges 11.

Malmö arena var fullsatt – 11 587 åskådare – och det märktes.

Decibelnivån var inget för känsliga och publikhavet bestod till lika delar av blågult och rödvitt.

Med en tydlig skillnad, danskarna lät mer.

Det var en lika märklig som mäktig upplevelse att se ett nytänt svensk handbollandslag spela "borta" på hemmaplan.

Och de danska supportrarna fick många tillfällen att jubla också i andra halvlek. Sverige fortsatte att spelade passivt, särskilt i förvaret, och var långt ifrån gruppsegern även om bra avslutning snyggade till siffrorna.

Om bollarna studsar nordisk väg på fredag kan det bli revansch på söndag – i VM-finalen.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.