Annons

Sverige får slåss i "helvetet"

Sverige ska inte bara möta Kroatien. Man ställs mot en motståndare till – de smått galna och hängivna hemmafansen. "Det kan nog bli som i helvetet för Sverige", säger Dragan Klaric, ett av otaliga kroatiska fans.
Sport • Publicerad 21 januari 2009
Hängivna och galna kroatiska fans väntar Sverige i torsdagskvällens VM-match. Bild: Anders Wiklund
Hängivna och galna kroatiska fans väntar Sverige i torsdagskvällens VM-match. Bild: Anders WiklundFoto: 

Frågan är om Sverige kan stå emot detta tryck. För Dragan Klaric är svaret givet - ett ekande nej.

- Det blir säkert en bra match, men jag tror inte ens att Kroatien kommer vinna - jag vet att vi kommer vinna. När Ivano Balic spelar så vinner vi alltid, säger Klaric, som är säker på att de svenska spelarna kommer bli skakiga av det kroatiska publikstödet.

Annons

- Vi är berömda för vårt publikstöd, speciellt här i Split. Och de svenska spelarna är inte så erfarna så de kommer nog bli nervösa och få det svårt. Dragan Klaric får medhåll från flera andra fans, som inte ger Sverige någon större chans i den avslutande matchen i den första gruppspelsrundan.

Kroaterna håller helt enkelt sitt landslag högt och det är utmanande att hitta några hemmafans som faktiskt ser Sverige som ett tänkbart hot.

Men även i de mest hängivna leden kan det råda tvivel på det egna laget.

- Jag tror att vi till och med kan förlora mot Sverige. De har varit en stor överraskning hittills och de spelar väldigt bra. Kroatien har inte varit så bra defensivt hittills, säger Marijo Cagalj.

Marijo Cagalj och hans kompis Marijo Lovnic försökte sedan förgäves uttala namnet på den svensk de hoppas slippa se storspela mot Kroatien - målvakten Johan Sjöstrand.

- Han var väldigt bra mot Spanien. Jag har aldrig hört talas om honom och om han spelar så bra så blir det svårt att slå Sverige, säger Marijo Lovnic.

- Och vad heter han? Dodic? Nej, Doder? Han var bra också. Han har jag aldrig hört talas om, fyllde Marijo Cagalj i.

Samtalet avslutades med guldsnack. De båda kroatiska vännerna nämnde Frankrike som en trolig guldvinnare.

Men en av dem lyfte också fram en viss blågul outsider.

- Jag tror Sverige kan vinna guld. Så bra är dem. De är verkligen en överraskning, säger Marijo Cagalj.

Annons

Sedan tyckte Marijo Lovnic att det fick vara nog med hyllningarna till Sverige.

- Men mot Kroatien får de inte vinna. Sverige måste bara förlora den matchen, säger han med ett stadigt grepp om sin kroatiska halsduk.

Matchen börjar klockan 20.30 på torsdagskvällen.

Ulf Gummesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons