Annons

Sverige en uppstickare bland de stora

Sverige har inte vunnit en match under rugby–VM i London. Ändå hyllas de av publik och motståndare. ”I stort sett har vi chockat alla”, säger trelleborgaren Sara Åkerman.
Sport • Publicerad 1 september 2010
Anna Larsson.
Anna Larsson.Foto: 
Sara Åkerman.
Sara Åkerman.Foto: 
Svensk kämpaglöd. På brittisk mark avgörs just nu VM i rugby. Det svenska landslaget har trots tre förluster imponerat och tagit ett kliv närmare toppnationerna. Inte minst vid fasta situationer som inkasten.
Svensk kämpaglöd. På brittisk mark avgörs just nu VM i rugby. Det svenska landslaget har trots tre förluster imponerat och tagit ett kliv närmare toppnationerna. Inte minst vid fasta situationer som inkasten.Foto: 

Tre förluster av tre möjliga är Sveriges resultat i VM-gruppspelet i London. Frankrike, Kanada och Skottland har samtliga visat sig starkare när Sverige stått på motståndarsidan. Resultaten har dock varit betydligt bättre än förväntat.

9– 15 mot Frankrike, 10–40 mot Kanada och 5–32 mot Skottland kunde ha varit betydligt mer.

Annons

– Vi har spelat bättre rugby än vad vi någonsin gjort och vi har fått mycket respekt och publicitet här nere, säger förbundskaptenen Jonas Ahl.

Den bästa insatsen gjorde svenskorna mot Frankrike i den första gruppspelsmatchen.

–  Vi överraskade mot Frankrike som var trea på VM sist. I stort sett chockade vi alla i den matchen. Ingen trodde att vi var ett så starkt lag. Hade vi fått spela i tjugo minuter till så hade vi vunnit matchen, säger Sara Åkerman som till vardags spelar rugby för Pingvin på Pilevallen.

Framgångsreceptet är inget annat än hård träning och mycket matchande. Damlaget har tränat tillsammans under det senaste året, skaffat sig erfarenheter från EM och spelat betydligt fler träningsmatcher än tidigare.

– Vi har blivit rent fysiskt starkare. Vi har mer kött på benen och en helt annan möjlighet att utvecklas, säger Sara Åkerman.

Det svenska landslaget bor i studentlägenheter i orten Guildford söder om London. De har egna rum med toalett och får tre mål mat om dagen. Ett privilegium enligt Sara Åkermans Pingvinkollega Anna Larsson.

– Det är en fantastisk organisation. Vi bor bra, har tid mellan matcherna till analys och träning. Och så får vi bra lagad mat varje dag. Det är lite av ett lyxliv, säger Anna Larsson som nyss fyllde 35.

På söndag tar äventyret slut. Då spelar Sverige den andra av två placeringsmatcher. I dag spelas den första.

– Vi möter Wales som är jättebra. Alla trodde att de skulle gå till semifinal så det är en av de tuffaste matcherna. Men vi får se, det är just den här dagen det avgörs och det är mycket mentalt vad som händer, säger Jonas Ahl.

Sara Åkerman berättar att Wales tjejer är små och snabba. De är svåra att möta men svenskorna tänker vara alerta. De är sugna på en vinst nu.

Annons

– Vi vill få upp känslan igen, det är inte kul att förlora, säger 30 åringen.

Anna Larsson håller med.

– Det går att vinna, det är målsättningen. Kan vi vinna de två sista matcherna så kommer vi nia och då har vi ökat en placering på rankingen.

Oavsett hur det går är det svenska laget överens om att de har uppnått ett av sina mål. Att överraska.

– Det är inte många som visste att vi kan spela rugby i Sverige. Nu har vi visat världen att vi kan, säger Anna Larsson.

Någon hybris har de dock inte fått. De tre gruppspelsförlusterna vittnar trots allt om att Sverige har en lång bit kvar till toppen.

– Vi ska inte lura oss själva och tro att vi kan vinna ett VM utan vi är med för att utvecklas, säger Sara Åkerman.

INTERNAL INTERNAL
Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons