Annons

Svensson: "Jag är mer komplett"

Mobbad av fansen i VM 2006 och tanken slog honom att sluta i landslaget. Två år senare: Anders Svensson hyllas gång på gång. "Jag har blivit mer komplett som spelare", säger han.
Sport • Publicerad 30 maj 2008
Foto: 

Svensson, 31, fick ta smällen efter 0-0-fiaskot mot Trinidad och Tobago. Han plockades av planen i Dortmund - och redan där var hans VM över.

Det kunde fotbollsspelaren Svensson ta.

Annons

Värre var det för människan Svensson att mötas av supportrar som öppet mobbade honom under landslagets träning i Bremen.

Det fick honom att ställa frågor.

Är det värt det här?

Ska jag fortsätta i landslaget?

- Jag tänkte de tankarna då, men det är oviktigt nu, säger Anders Svensson inför EM-genrepet mot Ukraina på söndag.

Tankarna är inte bara oviktiga, de existerar inte längre. Hackkycklingen då har avancerat till en av fotbollslandslagets nyckelspelare nu och han ifrågasätts inte längre av någon. Även om Tobias Linderoth kommer upp i full tank är det inte säkert att Svensson plockas bort som den något mer defensive spelaren på innermittfältet, rollen han klarat så galant i träningslandskamperna mot Turkiet, Brasilien och senast i andra halvlek mot Slovenien.

Förut var alltid frågan om Svensson eller Kim Källström skulle spela offensiv mittfältare. Nu pratar allt fler om man ska ha Svensson eller Linderoth som defensiv jätte.

Men Svensson vill ge en mer nyanserad bild av rollfördelningen.

- Båda de centrala mittfältarna har mer defensivt ansvar sedan vi ändrade i kvalet och det är friare tyglar för de som spelar på kanterna. Men det finns en viss skillnad, har du den mer defensiva rollen kommer du sällan upp i sista tredjedelen av planen. Var spelar du helst?

- Tänk om jag kunde få en krona varje gång jag får den frågan... Det spelar ingen roll, jag spelar på vilken som och får jag sitta på bänken accepterar jag det.

Annons

Du har fått mycket beröm för ditt spel medan Linderoth gått skadad, eller hur?

- Det är alltid kul att bli uppskattad, men jag kan inte göra så mycket mer än att fokusera på mitt eget spel. Jag vet att jag har varit i bra form under en längre tid. Ända sedan förra sommaren har jag gjort väldigt bra matcher i landslaget.

Det säger också att allsvenskan duger gott som daglig plattform för en landslagsspelare.

- Vi tränar ganska mycket i Sverige, mer än utomlands. Både jag och Henrik Larsson har haft stort förtroende i Helsingborg och i Elfsborg. Vi har haft roligt och känt trygghet runt omkring och mår bra... då är det lättare att prestera också.

- Presterar man bra, känner man sig trygg när man går ut på planen. Ibland kan man ha en dålig dag, men då gräver man inte ner sig utan kan spela bra nästa match i stället

Henrik Skiöld/TT Lucas Mathisen
Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons