Svenskt brons i herrstafetten

Sveriges stafettherrar upprepade bronsbedriften från OS förra året. Men med två reserver i laget var fredagens tredjeplats i skid-VM en större överraskning.
Sport • Publicerad 2 mars 2007
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Martin Larsson och Marcus Hellner var reserverna som hoppade in och bidrog till bronsmedaljen. Mindre än ett dygn före VM-stafetten i Sapporo fick de besked att de skulle ersätta insjuknade Mats Larsson och Johan Olsson och göra debut i VM-stafett.

Larsson höll tätkontakten på förstasträckan och var bara 7,5 sekunder från täten när han lämnade över till Mathias Fredriksson. Den 34-årige veteranen gjorde ett mycket starkt lopp och lämnade över till Marcus Hellner, som överraskade alla inklusive sig själv när han orkade följa norrmannen Lars Berger, VM-ettan på 15 km fritt, och ryssen Alexander Legkov.

- Ä;;ven när jag fick släppa lite i backen på slutet blev jag inte orolig. Jag var inställd hela andra varvet på att ryssen skulle rycka, men det kändes ganska säkert. Jag kände att formen var god och det enda som existerade var att jag inte skulle släppa, sade den 21-årige VM-debutanten.

Det stod snabbt klart på sistasträckan att medaljstriden skulle stå mellan Sverige, Norge och Ryssland. Anders Södergren försökte dra hårt hela slutmilen för att bli av med sina spurtstarka kollegor.

Men de hängde med in på skidstadion och där satte Petter Nothug in guldrycket för Norge. Södergren fick även ge sig mot Rysslands Jevgenij Dementjev.

- Jag förstod att det skulle bli svårt och förstod att Northug inte skulle dra en centimeter, sade Södergren. Och jag tänkte att vi måste hålla bra fart för att tysken Teichmann inte skulle komma ikapp.

- Jag hade inte det där lilla sista krutet i dag. Det var för mycket mjölksyra på upploppet. Men den här medaljen känns absolut mer överraskande än OS-bronset. Det ser bra ut inför framtiden. (TT:s utsände)

Peter Wikström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.