Annons

Svensk polis på plats under EM

Till vardags är de supporterpoliser i Malmö. Under fotbolls-EM ska Jörgen Pettersson och Henrik Qvist bistå sina österrikiska kollegor.
Sport • Publicerad 10 juni 2008

Jörgen Pettersson och Henrik Qvist är två av 18 svenska EM-poliser på plats i Österrike.- Vi är här nere dels för service åt alla svenskar som är på plats, dels vill vi titta på de som kan ställa till bråk, så vi har dubbla roller, säger Jörgen Pettersson vid ett besök i den svenska supportercampen utanför Innsbruck.- Vi har inga polisiära befogenheter, vi är här för att bistå de österrikiska myndigheterna med kunskap, personkännedom. Vi försöker vara brobyggare helt enkelt, säger kollegan Henrik Qvist.De svenska poliserna finns även med vid gränskontroller och på flygplatser och i Salzburg och Innsbruck, där Sveriges gruppmatcher spelas.- Det har varit fantastiskt bra så här långt, säger Pettersson.- Det är kanonbra organiserat och kulturskillnaderna är inte så stora som under exempelvis VM i Japan 2002. Det var lite svårt att förklara att dansa små grodorna är ett normalt svenskt beteende på midsommarafton.- Och Camp Sweden betyder också mycket för att få struktur på hela supporterkulturen.

Peter Wikström / TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons