Annons

"Svensk fotboll har en bra image just nu"

Jacques Guyader är sportjournalist på den franska tidningen Ouest France och hans jobb är att punktmarkera Stade Rennais FC. Därför har han tillbringat veckan i Trelleborg. Och bland fransmän, och framför allt bretagnare, är det inte bara han som fått upp ögonen för Sverige och svensk fotboll på senare år.
Sport • Publicerad 16 juli 2005

– Jag kan inte riktigt tala för hela Frankrike men i Bretagne, regionen där Rennes ligger, är det fler och fler som följer den svenska fotbollen, inte bara landslaget utan även den högsta ligan. Det talas mycket om Ibrahimovic, Källström, Isaksson och om Elmander, som Rennes vill köpa. Svensk fotboll har en bra image just nu och det är många som vill se fler svenskar i Rennes, säger han. Just i Rennes var det Kim Källström som agerade revolutionär.

– Han kom först och hela Rennes sätt att spela ändrades när han kom. När Kim kom i januari 2003 låg laget på 16:e plats, tror jag, och i juni låg man åtta, berättar Jacques.

Annons

Det var framför allt lagets anfallsspel som fick en ny dimension med Källström, menar han.

– Ibland när spelet varit rörigt och utan struktur har han kunnat ta tag i det och hitta linjer. Rennes supportrar är förvånade över vilken teknik många svenska spelare besitter. Bilden av en svensk spelare har tidigare varit en stor och stark spelare utan någon teknik att tala om.

När det gäller Andreas Isaksson orsakade inte hans ankomst lika stor uppståndelse som Källströms. Av naturliga skäl, menar Jacques Guyader.

– Det var skillnad eftersom han ersatte Petr Cech. Det fanns de som var rädda att det bli en klar försvagning. Å andra sidan var det många som lugnades av Isaks insats i EM. Under lördagen lämnar Källström, Isaksson och de andra i Stade Rennais FC Trelleborg för den här gången. Men helt omöjligt att laget kommer tillbaka är det inte. Enligt Jacques är lagledningen nöjda med dagarna på Söderslätt.

– Spelarna säger inte så mycket men Laszlo Bölöni (tränaren) talade om för mig att han var överraskad över vilken kvalitet boende och träningsanläggning har hållit och att han har uppskattat lugnet i stan.

Kanske var det av kärlek till Trelleborg som Bölöni på fredagen strök en utflykt till Malmö ur dagsprogrammet.

Innan laget klivet på planet på Kastrup i kväll ska man möta FC Köpenhamn på Helsingör Stadion klockan 14.

Det blir ett värdefullt test inför en säsong som bland annat kommer att innehålla spel i Uefacupen.

Jonas Gustafsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons