Annons

Svedala IF fyller 100 år

En av Skånes allra äldsta fotbollsföreningar fyller i år 100 år och det handlar om Svedala IF. Den stora jubileumsfesten väntar längre fram i höst men redan under fredag och lördag firar man på olika sätt.
Sport • Publicerad 21 augusti 2008

Svedala Idrottsförening bildades alltså 1908. Som småklubbar fanns då endast Kvarnby IK och Löberöds IF, som båda kom till 1906. Lunds Bois och Ystads IF, som också bildades 1908 och i övrigt fanns i hela Skåne endast de båda "storklubbarna" Helsingborgs IF och IFK Malmö. Föreningen har givit ut en prydlig Jubileumsskrift och ur denna går att utläsa bland annat stadgarna som antogs 1908.

I dessa kan man vidare se att gymnastik, friidrott, fotboll, velocipedridt samt skridskoåkning skulle ingå i verksamheten. Under speciellt 50-, 60- och 70-talet fanns även bordtennis med på programmet.

Annons

Det har ändå hela tiden varit fotbollen som varit grund för verksamheten och framgångarna har skiftat. Under många år var Svedala ett typiskt division sexlag men efterhand blev det division fem och fyra. Som allra bäst gick det under mitten av 90-talet, när föreningen var uppe i division tre och vände.

Numera är man ett etablerat division fyralag som oftast tillhör topplagen. Årets ungdomliga lag ligger dock på nedre halvan i nuläget. Jubileumsdagarna inleds med en oldboysturnering i morgon på Svedalagårdens IP.

Lördagen inleds med föreningsmarsch klockan tolv från Gamla IP genom samhället till Svedalagårdens IP. Där arrangeras olika tävlingar och matcher och bland höjdpunkterna märks division fyramatchen mellan Svedala och grannarna i Skabersjö.

Sigge Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons