Svängigt när Stavsten vann

Stavsten besegrade Aranäs med 31–30 (16–13) men bakom segern låg stor dramatik.
Sport • Publicerad 14 december 2008
Fabian Nyberg var planens gigant och gjorde bland mycket annat fem fina mål. Här sätter Fabian 12–10 bakom en chanslös Tony Henningsson i Aranäsmålet. Bild:Tomas NybergFoto:

Stavsten ledde hela första halvlek men när andra halvlek drog igång började Aranäs knappa in.

16-13 blev efter hand till ledning för Aranäs och som mest ledde hallänningarna vid 18-22.

Värre än så blev det dock inte för Stavsten och när tränaren Dejan Nedic dessutom bytte av Alexander Nilsson mot Mikael Andersson i målet vid 21-24, ja då bar det också rejält uppåt för hemmaspelarna.

"Micke" spikade i princip igen målkassen och höll nollan i nästan fem minuter och gjorde då också fyra rena idioträddningar. Med Micke i målet kom inte bara Stavsten i kapp utan ledde också med som mest med tre bollar. Efter 30-27 och lite drygt fyra minuter kvar gick dock hemmaspelet något i stå och gästerna kom så nära som både 30-29 och alltså 31-30.

Sista reduceringen kom med 15 sekunder kvar och matchen avslutades kring mittplan utan att Aranäs hann skapa någon kvitteringschans. Mikael Andersson är nämnd som suverän i målet men han spelade dock bara knappa slutkvarten. I stället framstår därför Fabian Nyberg, nyförvärvet från YIF, som planens gigant och Fabian gjorde bland annat fem fina mål. Han spelade också i princip nonstop och säger så här direkt efter matchen:

- Det tar alltid några matcher innan man är inne helt i spelet och det är ett härligt gäng att spela med. Det är jätteskönt att få mycket speltid och få chansen att visa vad man kan. Roligt att kunna utnyttja min snabbhet med både mål och fixade straffar.

När det gäller uppehållet på grund av Linus Asus hjärtproblem säger Fabian så här:

- Det vi har gått igenom har knutit oss närmare varandra i truppen. Vi har helt enkelt blivit tajtare. Tränaren Dejan Nedic verkade aningen nervös under Aranäs framstötar under andra halvlekens inledning men säger så här efteråt:

- Handboll ska vara spännande och vi släppte fram Aranäs till ledning med fyra mål - utan att vara oroade.

Dejan säger det dock med ett stort smil på läpparna och analyserar något mer seriöst så här:

- Det är inte bara Micke i målet som gör att vi vänder och vinner. Fabian gör ju ett jättejobb och så betydde "Fritte" också mycket mot slutet.

Redan i halvtid spikades planerna att släppa fram Fritjof Jönsson i andra halvlek och han - precis som nämnde Fabian - tog ett stort ansvar mot slutet. Bäste målskytt i hemmalaget blev Theis Husfeldt som gjorde tio mål. Theis gör många fantastiska och avgörande mål men mot Aranäs slog den gode dansken säkert bort minst lika många bollar i onödan som antalet mål på kontot.

Aningen efter Theis i målprotokollet kom Jakob Wikman-Modigh med sex mål och kanske var detta också Jakobs allra bästa match i Stavstenströjan?

Aranäs är ett lag som kan ta poäng från vilket lag som helst i allsvenskan och redan på onsdag är det dags igen. Då vänder serien och Stavsten finns då på plats i Aranäshallen.

Sedan avslutas höstsäsongen med omspelet hemma mot Malmö på lördag.