Annons

Superligan lyfter Falsterbo

Jana Wannius är lyckligare än på länge. Konstigt vore annars.
Sport • Publicerad 3 juli 2009
Falsterbo Horse Shows tävlingsledare Jana Wannius har spännande veckor framför sig.
Falsterbo Horse Shows tävlingsledare Jana Wannius har spännande veckor framför sig.Foto: 
Foto: 

FALSTERBO. För första gången någonsin kommer superligan i hoppning, Meydan FEI Nations Cup, till Sverige och Falsterbo.

Det betyder att publiken på nära håll får se världens tio bästa länder göra upp i en högklassig nationshoppning.

Annons

– Det är väldigt viktigt för svensk ridsport, inte minst för alla svenska hästintresserade som äntligen får chansen att se världseliten på hemmaplan, säger den mångårige tävlingsledaren Jana Wannius.

Prissumman i nya superligan uppgår till 2,2 miljoner kronor. Totala prissumman för hela tävlingen ligger på nästan sex och en halv miljon kronor – vilket motsvarar tävlingens sammanlagda prissummor de senaste fyra åren.

Mitt i finanskrisen har Falsterbo lyckats knyta till sig fler sponsorer, däribland superligans huvudsponsor som möjliggjort den nya prissumman.

– Tumskruven har inte dragits åt än, säger Jana. Den ekonomiska krisen är en realitet men den har inte skadat oss nämnvärt. Vi har funnits sedan 1920 och hoppning är populärt, jag tror det är därför vi klarat oss bra.

Tävlingarna drar igång lördagen den 11 juli. Den högintressanta nationshoppningen sker på fredagen den 17 juli. Sedan återstår att se om superligan kommer tillbaka till Falsterbo igen.

– Vi kommer att bli utvärderade av sponsorn vid årets slut, då får vi se om vi får chansen nästa år igen. Det är inte omöjligt.

Superligan är hoppningens högsta serie där världens tio bästa hoppnationer ingår. För att få stanna i ligan måste Sverige vara bland de åtta bästa efter åttonde och sista deltävlingen i Dublin 6-9 augusti. Just nu pågår den femte deltävlingen i tyska Aachen.

– De sista anmälningarna till Falsterbo kommer under fredagen. Man vill först se hur hästarna presterar i Aachen, säger Jana.

Den svenska laguppställningen i Falsterbo är det lag som sedan får chansen i EM i engelska Windsor i nästa månad. Allt talar för att förbundskaptenen Maria Gretzer kommer att ta ut ett rent herrlag. Det skulle i så fall vara första gången på 26 år som bara män ingår i EM-laget.

Jana tror att Sverige har medaljchans. Och han hoppas precis som Maria Gretzer på fyra herrar.

Annons

– Har vi Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Alexander Zetterman och Peder Fredricson i laget så går det, säger han.

Prognoserna i Falsterbo talar för att fjolårets totala åskådarantal, 59 000, överträffas med råge. Förköpsförsäljningen har ökat med 35 procent jämfört med samma tidpunkt i fjol.

– Men jag är pessimist och vågar inte ta ut något i förskott, vi får helt enkelt se hur många som kommer, förklarar ”Jana”.

Det låter återhållsamt. Men Janas leende avslöjar att det mesta pekar uppåt för hans ”show”. I alla fall under denna sommar.

Filip Magnusson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons