Annons

Sundhage: Det här är det största

Pia Sundhage har varit med i finaler i EM, VM och OS.
Jakten på ett guld i hemma-EM slår det mesta.
– Just nu är det här det största, säger Sundhage.
Sport • Publicerad 20 juli 2013
Pia Sundhage.
Pia Sundhage.Foto: 

Den svenska förbundskaptenen har upplevt nästan allt man kan drömma om i ett fotbollsliv. Under åren som spelare var hon med och vann det historiska svenska guldet i EM 1984 och som förbundskapten för USA har Sundhage tagit två OS-guld.

En titel i sommarens EM är fortfarande tre segrar bort. Men för Sundhage – en av svensk damfotbolls verkliga pionjärer – är upplevelsen av turneringen redan en av de allra största milstolparna i karriären.

Annons

– Men sådana prestationer och sådan fotboll vi har spelat, sådant bemötande vi har fått... Det känns fantastiskt. Den här berömda tolfte spelaren är entusiastisk och optimistisk och positiv, och vi känner verkligen det. Vi är jätteglada för att det har blivit sådan go stämning, säger Sundhage.

Spritter i benen

Hon erkänner att det spritter i de 53-åriga benen när hon står vid sidlinjen och bevittnar EM-festen från första parkett. Helst av allt skulle Sundhage vilja kliva in och spela själv när Sverige på söndagen möter Island i EM-kvartsfinal.

– Ja, det skulle jag jättegärna vilja. Att slå lite diagonalpass och hoppa upp och nicka och så, men jag kan inte. Jag är för gammal, säger hon till TT och skrattar.

I stället är det betydligt yngre och piggare ben som Sundhage vill se på Örjans valls gräsmatta. Svensk fart är den viktigaste ingrediensen i förbundskaptenens segerrecept.

– Vi ska försöka och vi ska slå Island genom att använda vår fart och fläkt och speed. Och sedan vara väldigt noga med deras omställningar. Vi ska vinna närkamper, men främst ska vi ha lite löpdueller. Det går snabbare för oss än för dem, säger hon.

Startelvan klar

Sundhage mötte pressen på lördagseftermiddagen innan laget därefter tränade i den stekande solen på matcharenan i Halmstad. Då hade hon redan bestämt sig för startelvan (spelarna väntades få den efter träningen), och vilka fem straffskyttar som får förtroendet om matchen mot Island utvecklas till ett nagelbitardrama.

Tidigare resultat mellan lagen i år (6–1 och 2–0 till Sverige) tyder visserligen på att det inte ska behöva gå så långt. Men isländskorna har överraskat rejält i EM, och för Sverige gäller det att hantera favorittrycket och pressen nu när det är vinna eller försvinna som gäller.

– Det gäller att gilla nu eller aldrig, säger Sundhage.

– Att prata mer fotboll än resultat tror jag är jätteviktigt. Om man är närvarande här och nu, i stället för "tänk om"... Då tror jag att vi har en chans att spela bra fotboll som gör att vi vinner.

Lisa Kron
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons