Annons

Stukat landslag blev medaljlöst

Svenska damlandslaget kom till Trelleborg med drömmar om guld i lag-EM. Efter söndagens två förluster blev det sämsta tänkbara – den försmädliga fjärdeplatsen. "Det suger! Vi kom hit för att ta medalj", sa Karolina Kedzierska efter förlust mot Spanien i bronsmatchen.
Sport • Publicerad 3 juli 2006
Svenska förhoppningar om guld försvann redan i semifinalen. 2– 3-förlusten mot Turkiet tog hårt på svenskorna och här får Karolina Kedzierska några tröstande ord av landslagskamraten Lie Kylborn. Lies fingerskada i fredags var ett hårt slag för Sverige som slutade på fjärde plats på EM. @08 Bildbyline:Bild: Tomas Nyberg
Svenska förhoppningar om guld försvann redan i semifinalen. 2– 3-förlusten mot Turkiet tog hårt på svenskorna och här får Karolina Kedzierska några tröstande ord av landslagskamraten Lie Kylborn. Lies fingerskada i fredags var ett hårt slag för Sverige som slutade på fjärde plats på EM. @08 Bildbyline:Bild: Tomas NybergFoto: 
"Det är så nervöst att titta på", sa Arasin Seropian när systern och landslagskollegan Angela Seropian gick en av sina matcher.
"Det är så nervöst att titta på", sa Arasin Seropian när systern och landslagskollegan Angela Seropian gick en av sina matcher.Foto: 
Med den här sparken vann Hanna Zajc sin match mot Turkiet i sudden death. Men Hanna råkade själv ut för samma öde i bronsmatchen mot Spanien.
Med den här sparken vann Hanna Zajc sin match mot Turkiet i sudden death. Men Hanna råkade själv ut för samma öde i bronsmatchen mot Spanien.Foto: 
Angela Seropian vann fem av fem möjliga matcher i lag-EM. Ändå ingen svensk medalj.
Angela Seropian vann fem av fem möjliga matcher i lag-EM. Ändå ingen svensk medalj.Foto: 

De svenska damernas gulddrömmar försvann på tre röda minuter.

Semifinalen mot Turkiet handlade om tre matcher som måste vinnas. Två av tjejerna stod pall, den tredje var inte ens nära.

Annons

Karolina Kedzierskas tungviktsmöte med Tuba Abus avslutade drabbningen. 2– 2 i matcher, en tredje seger krävdes för en final.

Men Karolina Kedzierska kom fel in i matchen direkt. 0– 1 redan efter 15 sekunder. Efter en svensk träff kom ytterligare fem turkiska.

– Hon gjorde ingenting, stod bara fast på mattan, sa förbundskaptenen Chago Rodrigues som var frustrerad och oerhört nedstämd direkt efteråt.

Turkiskans högersparkar träffade gång på gång. Svenskan tog emot. 3– 10 efter knappt tre minuter innebar avbruten match – sju poängs försprång – redan efter tre minuter. Tungt för tjejerna som kämpat så tappert för ett guld på hemmaplan.

– Tyvärr hade jag ingen bra helg, sa Karolina Kedzierska som föll i sina matcher i helgen.

– Mot turkiskan var jag inte med rent mentalt och jag vet inte om det var för att jag hela tiden hade pressen på mig att jag måste ta min match för att vi skulle vinna. 2– 6 efter första ronden går att vända, men det ska mycket till och jag kunde inte ställa om. Jag hörde tränarens taktik, men jag tänkte en annan och allt blev bara ett huller om buller.

Spelarna gjorde sitt bästa för att trösta varandra. Drygt två timmar efter förlusten mot Turkiet skulle laget upp igen för en kamp om bronset.

Angela Seropian tog sin femte seger av fem möjliga under mästerskapet i första matchen.

Men när Hanna Zajc inte lyckades besegra regerande världsmästaren Brigitte Yagüe var det hela i praktiken över.

– Jag är jäkligt besviken. Mest över att jag inte kunde vinna min match. Vi kom hit för att vinna, ingenting annat, sa Hanna Zajc som föll i sudden death efter 4– 4 vid full tid.

Annons

– Tanken var att jag skulle vara först att attackera. Jag var inte med på att hon skulle gå till attack redan första sekunden.

Svensk taekwondo är, trots allt, på frammarsch. Oturen med skador innebar att inget av landslagen kunde ställa upp med bästa laget. – Vad kan jag säga? Vi hade tre tjejer när motståndarna hade fem. Lie (Kylborn) skadad och Helena (Gustafsson) är nybörjare i de här sammanhangen, sa Chago Rodrigues.

– Tjejerna får inte vara besvikna. De har gjort allt de kunnat. Med tanke på förutsättningarna hade en medalj varit en bragd.

Turkiet vann damklassen efter seger över Ryssland.

Även herrklassen vanns av Turkiet med Frankrike som tvåa och bronset till Azerbajdzjan.

Svenskarnas chanser till en framskjuten placering försvann raskt efter två förluster i gruppspelet – 2– 3 mot Tyskland följdes av 1– 4 mot Vitryssland.

Sverige blev därmed inte bland de åtta bästa och det är en klar missräkning.

Å andra sidan var det ett mer än reservbetonat landslag som ställde upp i Söderslättshallen. Redan före mästerskapet var laget brandskattat och tre spelare tvingades lämna in redan efter första matchen.

I två av viktklasserna hade Sverige endast landets tredjerankade spelare på mattan och i en viktklass en femterankad.

Nu får svenskarna slicka såren i sommar. Därefter finns chans till revansch.

Annons

– Nu är det full fokus på lag-VM i Thailand i september. Då hoppas jag vi har bästa laget, sa Karolina Kedzierska.

Men lag-EM blev en smärtsam historia.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons