Stort genombrott för Lina Sjögren

Ridveckan i Falsterbo avslutades som vanligt med höjdpunkten Grand Prix i banhoppning. Liksom för tre år sedan stod dansken Thomas Velin som slutsegrare. Men vägen till segern var lång. Banan var riktigt svår och de felfria ekipagen få.
Sport • Publicerad 11 juli 2005

Halvvägs in i tävlingen började några regndroppar falla och ett fjärran åskmuller kom allt närmre. Som nittonde tävlande startade Linda Heed och förväntningarna var höga.

Heed vann derbyt i lördags och hade visat fin form under veckan. Efter två olydnader fick den talangfulla ryttarinnan finna sig i att bli utesluten. Några ryttare senare var det dags för Maria Gretzer och publiken jublade. Det slutade med 19 fel sammanlagt och det såg ut att bli en riktigt mörk svenskdag.

Efter att Jens Fredricsson som trettionde tävlande inte heller gått bra var det dags för okända Lina Sjögren. Hon valdes in som sista svensk till tävlingen och var på gränsen att inte få ställa upp. När Lina hade hoppat färdigt var hon den ende felfria svensken. Det som såg ut att bli åska och regn hade återigen spruckit upp till solsken.

– Min plan var bara att göra en snygg runda, förklarade Sjögren som aldrig hoppat i en så här stor tävling förut. I omhoppningen deltog tio ryttare. Av de 38 startande var det bara fem felfria. Förutom Sjögren var också Svante Johansson och Peter Eriksson med i finalen men de hade fyra fel vardera.

Efter sex hoppare hade ledaren sammanlagt ett fel. Då var det dags för Sjögren. Det blev knäpptyst på läktarna, bakom ett tält hördes en unge skrika till, det var allt. Sjögren gjorde det igen. Noll fel och ledning och jättejubel.

Efter Sjögren var det dags för rutinerade dansken Thomas Velin. Han gjorde inga misstag, och med bättre tid gick han om den unga svenskan. Samma sak gjorde italienaren Jerry Smit, men Lina slutade på en överraskande och superb tredjeplats.

Efteråt sa EM-klar Svante Johansson:

– Vi vill ha med henne i landslaget framöver. Hon är en stabil, stark ryttare. Man har aldrig hjärtat i halsgropen när hon rider.

Lina Sjögren, 23, sög åt sig av berömmet, men var samtidigt iskall:

Hur kommer du att fira det här?

– Det är en ny, vanlig, jobbig dag i morgon... Det är klart att jag kommer att njuta av det här i kväll men det gäller att inte påverkas för mycket.

Lina bor i Bjärnum utanför Hässleholm och har precis blivit senior. Tredjeplatsen i Falsterbo räknar hon som den största framgången hittills. Men hon vill längre, mycket längre.

Och det finns nu en del som talar för att den målmedvetna ryttarinnan kommer att gå långt.

Tredjeplatsen i söndagens Grand Prix gör i alla fall att hon inte kommer att ha problem med att få vara med i stora tävlingar framöver.

För Maria Gretzer, som också ska till EM, blev dagen ingen stor framgång. Men trots de nitton felen var hon inte besviken. Hon red nämligen inte på Spender S utan på orutinerade Nirmette.

– Det var inte så dåligt som siffrorna visar. Dessutom var det första gången för henne på den här höjden, sa Gretzer. Spender S hade Hon redan kört hem till stallet för vila inför kommande uppgifter.

– Min tränare Henk Nooren tyckte att han hoppat så bra här nere tidigare i veckan och att det var bättre att vila honom. Nu blir det träning och finslipning inför EM.

EM går i Italien 21-24 juli och Gretzer skiner upp när det kommer på tal.

" Spender S har gått väldigt jämnt i år och det ska bli jättespännande att åka dit, säger Gretzer som hoppas på en finalplats.

Men ryttaren för dagen i Falsterbo var alltså Lina Sjögren " och så förstås Thomas Velin. Dansken stortrivs i Falsterbo där han tävlade för tionde gången och alltså tog sin andra viktoria.

– Mina hästar har alltid gått bra här. Det finns en "sommarhusaktig" stämning i Falsterbo som jag tycker om, förklarade en glad Velin som gav banan högsta betyg.

– Väldigt svår, väldigt teknisk. En välbyggd bana.

Även för Thomas Velin väntar nu än svårare uppgifter i form av EM där han hoppas på en medalj.

Markus Karlsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.