Annons

Storleken spelar ingen roll för Wachtmeister

Korta målvakter kan också gå långt. Fråga Calle Wachtmeister. "En målvakt motar ju inte bara inlägg", säger den 183 cm långe TFF-målvakten, nyligen kallad till landslagstjänstgöring.
Sport • Publicerad 23 november 2007
Lägret som lyfte Calle Wachtmeister. TFF-keepern sträcker ut under målvaktstränaren Janne Ericssons ledning under TFF:s träningsläger i Spanien i mars. Efter ett bra år i tipselitlaget har Calle Wachtmeister för första gången blivit uttagen till landslaget. Arkivbild: Tomas Nyberg
Lägret som lyfte Calle Wachtmeister. TFF-keepern sträcker ut under målvaktstränaren Janne Ericssons ledning under TFF:s träningsläger i Spanien i mars. Efter ett bra år i tipselitlaget har Calle Wachtmeister för första gången blivit uttagen till landslaget. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

18-årige Calle Wachtmeister har haft ett bra år mellan stolparna i TFF:s tipselitlag.

Belöningen blev en plats till landslagslägret med P89. På torsdagen var han en av 33 spelare som samlades i Helsingborg. Med där finns också klubbkamraten Fisnik Shala.

Annons

– Kul att man kan komma med i landslaget i så här sen ålder. Ofta är det samma spelare som hänger med år från år, särskilt på målvaktssidan, säger Calle Wachtmeister. Han kom till TFF från Lunds BK för två åt sedan. Som bekant är det något visst det där med TFF och målvakter.

– Den är en tradition som sätter sig mentalt direkt när man kommer till Trelleborg.

Vid sidan av Janne Ericssons målvaktsträning betonar Calle vikten av ett bra självförtroende. På försäsongen fick han åka med A-laget på träningsläger till Spanien.

– Jag hade tur. Fritz skulle ju vara hemma och jag blev extrainkallad. Det lägret var extremt viktigt för mitt självförtroende.

– Jag presterade jättebra under hela lägret och fick stöd av de andra. Man kan gå hur långt som helst om man har någon som tror på en.

Och så var det det där med längden. Calle Wachtmeister har fått höra till leda att han inte är lång nog för att bli en bra målvakt.

– Längden har inte så stor betydelse som de flesta har fått för sig. En målvakt motar ju inte bara inlägg utan är en allroundspelare.

Hur är du som målvakt?

– Jag försöker utnyttja min spänst. Har bra reflexer. Försöker spela smart och vara en offensiv målvakt som styr laget och sätter igång spelet snabbt.

Förebilder som målvakt?

Annons

– För min del blir det mest de kortare målvakterna; Casillas i Real Madrid och Julio Ceasar i Inter. Och Fritz är ju inte jättelång han heller.

Med Fredrik Persson på skadelistan är 18-årige Calle Wachtmeister och 16-årige Viktor Noring de enda målvakter som TFF förfogar över när träningen drar igång nästa torsdag.

Om klubben inte gör klart med något nytt namn till dess vill säga.

– Vore kul att bevisa att man kan bli något trots att man inte har längden, säger Calle Wachtmeister, på god väg att bevisa just det.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons