Annons

Stjärnan: Friis var tränarens förstaval

När Kim Rasmussen fick förfrågan om att träna Stavsten, tänkte han till men tankarna gick i första hand till den spelare han absolut ville ha med i laget och det är landsmannen Lars Friis.
Sport • Publicerad 24 september 2009

TRELLEBORG. Kim och Lars känner varandra väl och så här inleder Kim resonemanget kring Lars Friis.

– Jag och Lars spelade tillsammans i Lyngby för några år sedan och han är en väldigt duktig handbollsspelare. Spelstyrande i både försvar och anfall och här kommer han att få en mycket viktig roll – som både spelfördelare och skytt.

Annons

Lars har haft otur med en del skador de senaste säsongerna men är nu helt frisk och därför blir också omstarten i Stavsten till något av en rejäl kick.

– Jag trivs fantastiskt bra här och jag tycker vi har ett härligt gäng. Vi har en bra mix av unga och rutinerade och det är skillnad mot den danska elithandbollen. Där finns inte utrymme för så unga spelare i A-laget som här.

Lars har lite svårt att stämma av den svenska handbollsnivån i stort ännu men har sett en och annan match.

– Jag har en kompis som spelar i Kristianstad och jag såg laget spela två matcher i fjor.

Han har varit van att spela vänsternia i Danmark men nu kommer han mer att få rollen som spelfördelare och mittnia och det har han inget emot.

– Nej, det ska nog gå bra och jag är 1,89 lång och det håller inte på den platsen i den danska ligan. Jag tror ingen är under 1,90 där och flera ligger nog kring två meter.

Någon landskamp har Lars aldrig fått spela i Danmark men väl varit med i en och annan landskampssamling.

– Jag har aldrig nått fram till någon match men har varit med både junior och ungdomslandslaget.

Lars har dock spelat på högsta nivån i Danmark både med Ajax och Lemvig och när det gäller jämförelsen i den yppersta eliten är han säker.

– Jag tror nog att Danmark ligger en bit före Sverige där och det handlar nog mest om en snabbare och rörligare handboll. Samtidigt är handbollen mer fysisk i Sverige.

Annons

Förutom tränaren Kim Rasmussen och Lars finns ytterligare fyra danskar i årets Stavstenslag.

Blir det dansk prägel på Stavsten av i år?

– Ja, det blir det garanterat och det innebär just att vi kommer att spela snabb handboll med mycket kontringar.

Björn Gustavsson
Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons