Annons

Stilfull invigning av vinter-OS i Turin

Med den blågula flaggan i fasta händer ledde Anja Pärson in Sverige i vinter-OS 2006. Invigningen i Turin bjöd på allt från Armani till bjällerklang.
Sport • Publicerad 10 februari 2006
Den svenska truppen tågar in med Anja Pärson som fanbärare. BILD: Claudio Bresciani / SCANPIX
Den svenska truppen tågar in med Anja Pärson som fanbärare. BILD: Claudio Bresciani / SCANPIXFoto: 

Italienske stjärngymnasten Jury Chechi – OS-etta i ringar i Atlanta 1996 – hamrade igång hela föreställningen med dunder och brak på Stadio Olimpico i Turin. Chechi, iklädd en futuristisk schamandräkt à la mc-fordral med hjälm och visir, knöt an till Turins industriella historia genom att slå ett gyllene städ i lågor.

Sedan trummade spektaklet igång.

Annons

Redan på förhand hade festgeneralen Marco Balich lovat att den italienska kärleken till fart skulle synas tydligt i ceremonin – och fartfullt blev det också när ett gäng rullskridskoåkare, inålade i tajta röda overaller, virvlade fram med eldslågor flammande ur sina hjälmar.

Arrangörerna hade fyllt upp med sittplatser på arenans innerplan för att låta publiken komma riktigt nära.

Det ovala scenområdet förvandlades ett tag till Alpernas toppar med granar, kossor, snöbollar och tutande och dansande representanter från bergskedjans alla sju länder – Italien, Frankrike, Schweiz, Österrike, Tyskland, Liechtenstein och Slovenien.

Åskådarna fick göra sitt och klinga med de tusentals kobjällror som delats ut på läktarna.

Den italienska flaggan bars in av modellen och sångerskan Carla Bruni, ackompanjerad av ett 20-tal elitidrottare, uppklädda av självaste modekungen Giorgio Armani.

Lilla Eleonora Benetti, nio år gammal, klämde i med den italienska nationalsången, varpå en jättelik backhoppare materialiserade sig på innerplan i form av hundratals formationsvandrande artister, innan de olympiska ringarna i kolossalformat – var och en sju meter hög – effektfullt hissades upp på en gigantisk ställning.

Idrottarnas intåg på arenan inleddes som vanligt med Grekland.

Sverige, med Anja Pärson i spetsen, vandrade in mellan Sydafrika och Schweiz.

Svenskarna var klädda i vita täckjackor med kycklinggula byxor – ungefär som ett frasande stekt ägg.

– Det är en stor grej, för mig är det en ära att få leda in min nation, sade Anja Pärson tidigare på fredagen.

Annons

– Man känner att man har hela truppen bakom sig. Att jag får bära flaggan visar att folk tror att jag kan åstadkomma något riktigt bra här. (TT:s utsände)

Wiktor Nummelin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons