Stephen Ademolu klar för norska Tromsö

Norska Tromsö blir Stephen Ademolus nästa klubb. TFF:s kanadensare är överens med tippeligaklubben om ett treårskontrakt, ett kontrakt som påbörjas den 1 januari 2006. Klubbarna kan dock komma överens om en övergång redan i sommar.
Sport • Publicerad 9 juli 2005

Tromsö IL bekräftade på fredagen att klubben gjort klart med Stephen Ademolu om ett kontrakt.

Ademolus agent bekräftade också affären.

Men själv ville TFF:s snabbe anfallare inte gärna kommentera det hela när TA-sporten träffade honom efter fredagens träning.

Varför valde du Tromsö?

– Det kan jag svara på först på söndag. Har du några frågor om det här så får du ta det med min agent. Det är han som har hand om mina pengar och jag betalar honom för att sköta det här.

Det fanns dock några frågor som Stephen Ademolu kunde ge svar på och det står klart att 22-åringen haft svårt att bestämma sig.

– Det är mycket som händer i mitt liv just nu. Det är så många val som ska göras och som ska tänkas igenom. Man kan inte bara gå på första instinkten och därför har jag pratat med min familj och mina vänner " personer som kan råda en.

Har du pratat med några av dina medspelare i TFF?

– Ja, några stycken. De sa att jag skulle väga för- och nackdelar, att jag skulle tänka över beslutet ordentligt. Stephen Ademolu kom till TFF för drygt ett år sedan och tog nästan omedelbart en plats i startelvan. I dag är han lagets stjärna offensivt sett.

Men omställningen från college- till klubblagsfotboll var varit svår, inte minst på grund av media.

– Jag är inte van vid så mycket uppmärksamhet. Här är det stor uppståndelse efter en match och eftersom jag inte är van vid det är jag rädd att jag säger något som är fel. Därför vill jag gärna prata med min agent först när det gäller den här affären.

Vad är dina känslor för TFF?

– Detta är min första klubb. Trelleborg tog en risk när de valde mig. Det är många klubbar som tar fel spelare. Men jag anser att det är jag som haft tur.

– När jag kom till Trelleborg så sprang jag mest omkring på planen till en början. Jag har lärt mig mycket men tror att jag fortfarande kan utvecklas i Trelleborg. Samtidigt vill jag spela i ett så bra lag som möjligt och jag vill ta min karriär till en högre nivå. Men jag tror inte på att ta ett jättekliv, steg för steg är bättre. Stephen Ademolus treårskontrakt med Tromsö sträcker sig från och med 1 januari nästa säsong. Men både Tromsö och TFF är villiga att förhandla om en affär redan nu. Tromsö är indraget i tippeligans bottenstrid och vill värva sig ur krisen. För TFF:s del handlar det om att få pengar för sin spelare nu eller att bli helt utan i vinter.

– Regelverket är sådant och Stephen har tydligt deklarerat att han vill spela i högstadivisionen. Vi får acceptera det här och av ekonomiska skäl är det bäst att han lämnar oss nu, säger Per-Anders Abrahamsson.

– Stephen är en person som är mycket omtyckt och en spelare som vi gärna vill se i klubben. Men ingen är oersättlig och nu ska vi ha minst en ersättare, fortsätter TFF-ordföranden. Conny Karlsson är på samma linje.

– Förhoppningsvis får vi bra betalt för honom, pengar som vi kan göra något vettigt för. Det hade jag aldrig sagt om vi haft ambitionen att gå upp. Nu är vi i ett läge där en sån här sak inte leder till full panik, säger tränaren.

Är det en fördel för truppen om han lämnar redan nu?

– Ja det kan det vara. Det blir en plats ledig och det kan inspirera de andra nu när de får en möjlighet till. När det gäller nyförvärv så behöver det inte vara någon etablerad spelare utan gärna någon som kan prestera på sikt.

På söndag spelar Stephen Ademolu i "årets match" på Vångavallen. Därefter kan han lämna Sveriges sydligaste elitlag för Norges nordligaste elitlag.

Vill du gå till Tromsö redan i sommar?

– Den frågan kan jag svara på först på söndag.

Men du har inga problem att spela mot AIK på söndag?

– Jag spelar med hjärtat oavsett match, jag tar spelet på allvar.

Men den matchen kan bli din sista med Trelleborg?

– Ja, det är sant.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.