Annons

Steffensen tillbaka i välkända vatten

Den tidigare landslagssimmerskan Sandra Steffensen ska hjälpa unga trelleborgare att infria sina mål.
Sport • Publicerad 3 februari 2012
Foto: 
Foto: 

– Teknik är en viktig del av simningen, men att få känna stöd är viktigast. Det gäller att visa hjärta som tränare, säger TSS nya tränare.

Chefstränare Per Holmquist visste vad han gjorde när han knöt Sandra Steffensen till Trelleborgs Simsällskap igen.

Annons

– Vi känner varandra. Hon har simmat för mig när jag tränade TSS och sedan i Ran. En positiv tjej, en frisk fläkt, med stort kunnande och erfarenhet från högsta nivån. Hon vet vad som krävs, hon har gjort hela resan.

Per Holmquist kontaktade sin tidigare adept i höstas. Han ville ha Sandra Steffensen som assisterande tränare.

Hon funderade, tvekade, men slog till.

Och hon har inte för en sekund ångrat sitt val.

– Det är så roligt att vara här. Jag ser det inte som ett jobb. Det är så kul. Det här kan jag göra på heltid, säger Sandra Steffensen.

Hennes ögon lyser. Det är här, i badhuset, som hon tillbringat så många träningstimmar i jakten på framgång.

Brons på junior-EM, EM-finalist på 100 meter frisim och en av fyra i det lagkappslag som var först i mål i samma EM på 4x50 fritt men där laget diskades på grund av överväxling. De andra i laget: Louise Jöhncke, Anna-Karin Kammerling och Therese Alshammar. SM-brons på 100 frisim. VM-fyra i lagkapp över 4x200 frisim. Allt under 1998.

Det var då Sandra Steffensen var som bäst – som 16-åring. Tränaren hette Per Holmquist och är det något hon ångrar i sin karriär så var det att hon inte följde honom när han lämnade Trelleborg.

– Det kanske jag inte ska säga, men jag skulle ha följt med Per när han lämnade TSS. Jag var sprintig, men de tränarna som kom efter körde mer gnet och det passade inte mig. Samtidigt hade det varit jobbigt att pendla till Lund.

Den erfarenheten är en av många som hon nu som 30-åring tar med sig i rollen som tränare.

Annons

– Man måste lyssna på simmarna, på vad de vill. Specialinriktad träning kommer in när man är 13, 14 år, det är då man ser vilket simsätt som är det bästa.

Samarbetet med Per Holmquist har börjat på bästa sätt. Som om tiden har stått stilla.

– Alla mina bra simningar kom under Per. Han är lätt att ha att göra med och den bästa tränare som jag har haft. Per är alltid glad och positiv. Det gör det lätt att glömma allt runtomkring. Vi går bra ihop.

Men tiden har inte stått stilla. Sandra Steffensen lämnade Trelleborg 2003 för studier och elitsimning i Phoenix, USA.

För drygt ett år sedan gick flyttlasset tillbaka till Trelleborg. I bagaget hade hon en ekonomiutbildning och massor av erfarenhet. Med i flytten följde mannen i hennes liv, Dejaun Williams, och parets dotter Elin.

– När vi fick vår dotter kände vi att det är tryggare att växa upp i Sverige än i USA.

Familjen slog sig ner på Hesekillegatan, ett stenkast från badhuset. Som om hon aldrig velat släppa simningen.

– Jag var rätt på det när jag lade av, samtidigt har jag velat vara involverad inom simningen. När jag nu är här så påminns jag av min tid, om hur roligt det var.

Debuten som tränare i tävlingssammanhang kom i helgen, i Lödde Meet i Löddeköpinge.

– Det var faktiskt nervöst eftersom det var första tävlingen. Som simmare är man van vid att någon annan fixar allt runtikring med strykningar och allt som hör till. Nu var det jag som skulle hålla ordning. Det gick bra och jag lärde mig en hel del. Jag har en viss läroperiod nu och är det något jag undrar över så är det bara att fråga.

Annons

– Jag lärde mig mycket under min tid i USA. Mycket disciplin och att vara organiserad. Det gav mig stor erfarenhet.

Kan du ta med dig något från träningen där?

– Där är det mer lagbaserat, inte så individuellt. Och man vågar inte ifråga­sätta, gjorde man det så fick man lämna träningen.

Sandra Steffensen är rena motsatsen. Hon pratar om vikten av att lyssna på sina simmare.

– Som simmare är det viktigt att känna stöd och förståelse. Det gäller att peppa dem. Det är inte alltid det är roligt att komma hit och träna.

Ingen kan ifrågasätta hennes meriter.

– Jag har fortfarande klubbrekordet i flera grenar. Det är jag stolt över men jag hoppas att de här simmarna ska slå de rekorden, säger hon och ler brett.

Anna Thulin
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons