GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nilsson efter guldet: ”Det här ger en bra känsla”

Skeetskytten Stefan Nilsson vann Europeiska spelen i Minsk i Vitryssland. Segern innebär att han säkrade en svensk OS-plats i Tokyo nästa år. ”Det känns såklart jättebra”, säger en stolt guldmedaljör till TA-sporten.
Skytte • Publicerad 27 juni 2019 • Uppdaterad 28 juni 2019
Stefan Nilsson vann Europeiska spelen. Arkiv: Jonas Bergström
Stefan Nilsson vann Europeiska spelen. Arkiv: Jonas Bergström

För fyra år sedan blev det silver. Nu blev det guld när Europeiska spelen avgjordes för andra gången.

– Det känns såklart jättebra. Det var kul att vinna men framförallt att jag fixade en kvotplats till OS, det har ju varit det stora målet denna säsong, säger Stefan Nilsson till TA-sporten på torsdagskvällen.

TA får tag i honom när han precis kommit tillbaka till hotellrummet. Efter att ha fått ta emot guldmedaljen firades han också med tårta av Sveriges Olympiska Kommitté, som även uppmärksammade brottaren Sofia Mattsson, som också tog ett svenskt guld på torsdagen.

– Telefonen har gått varm sedan jag vann. Det är så klart kul att få uppskattning, säger trelleborgaren, som fyller 29 år i augusti.

Trelleborgaren blev en av de sex skyttarna i finalen efter särskjutning. I finalen kopplade han ett grepp.

Till sist blev det Trelleborg JSK:s skytt och tjecken Tomas Nydrle som gjorde upp om guldet. Stefan Nilsson ledde med en duva inför sista omgången.

– Jag visste om att om jag sköt fullt i sista så skulle jag vinna. Jag drog nytta av min rutin där. Jag har en trygghet i skyttet för tillfället och stort självförtroende som gör att jag känner att jag har koll på det, säger trelleborgaren.

– Jag hade en tidig bom i finalen och inledde lite halvstressigt. Jag hade ytterligare en bom i andra omgången och även på tredje varvet, men de andra bommade mer. Sedan hittade jag ett bra tempo. Det var ett styrkebesked av mig att avsluta med 30 av 30, berättar Stefan Nilsson.

Segern innebär att att en svensk skytt får en plats i OS i Tokyo. Det är en så kallad kvotplats som tilldelas landet och inte skytten personligen. Men platsen lär gå till Stefan Nilsson eller OS-silvermedaljören från Rio, Marcus Svensson. Men de har fler chanser att säkra ytterligare en OS-plats till Sverige.

Stefan Nilsson säkrade även en svensk OS-plats i Europeiska spelen i Baku för fyra år sedan.

– Det var bara en av oss sex i finalen (Gabrielle Rosetti), som fixat en kvotplats till OS, så jag visste om att jag antagligen skulle behöva vinna för att ta den. Det är en lättnad att ha klarat av det, säger Stefan Nilsson.

Italienaren Gabrielle Rosetti, som är regerande världs- och OS-mästare, blev trea denna dag.

Stefan Nilsson träffade 121 duvor av 125 i grundomgången. Trelleborg JSK:s skytt inledde med 24 träff av 25 möjliga i de fyra första serierna. I den femte träffade han alla 25 duvor.

– Jag visste att jag var tvungen att skjuta fullt i sista för att ha chans att nå finalen. Men psyket är en av mina starka sidor, säger Stefan Nilsson.

Han fick gå en särskjutning om en plats i finalen mot fransmannen Eric Delaunay och spanjoren Juan Aramburu. Nilsson träffade tolv duvor och fransmannen elva, och det blev de två som knep de två finalplatserna som stod på spel i den extra omgången.

Fyra skyttar fick 122 träff i grundomgången. Men i finalen, där alla skyttar började om från noll, var det Stefan Nilsson som var starkast.

Efter ett silver på Europeiska spelen, brons på EM, fjärdeplats på VM och femteplats på OS, fick Stefan Nilsson äntligen kliva högst upp på prispallen.

– Jag har ju vunnit i världscupen men självklart är det en lättnad att jag även kan vinna på ett mästerskap, annars hade det kunnat bli en mental grej. Det här ger en bra känsla, att man vet om att man kan skjuta högt när det krävs. Skyttet stämmer bra för tillfället.

Men ännu har han inte skjutit klart i Minsk. På fredagen skjuter han i Sveriges mixedlag, tillsammans med Victoria Larsson.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.