Annons

Stefan Nilsson näst bäst i Europa

Skeetskytten Stefan Nilsson blev på fredagen dubbel medaljör i junior-EM i spanska Granada. "Helt klart det bästa jag gjort", säger löftet från Trelleborg.
Sport • Publicerad 21 juli 2007

Temperaturen var närmare 35 grader i skuggan. Sex skyttar gjorde upp om EM-medaljerna i finalskjutningen. Ändå höll Stefan Nilsson, 17 år i augusti, huvudet kallt.

– Jag var faktiskt nervös innan, men när finalen väl började så körde jag bara på, säger Stefan på telefon ifrån Spanien.

Annons

Endast en träff skiljde de sex skyttarna åt inför finalen.

25 duvor återstod. Stefan Nilsson, Trelleborgs Jaktskytteklubb, träffade 23 av dem.

Ingen var bättre. Han som stod i vägen för guldet, cyprioten Valentionos Michael, lyckades också få ihop 23 träffar. Och då Michael var en träff bättre i grundskjutningen innebar det guld till Cypern.

– Jag hade en onödig miss i finalen för särskjutning. Det var den 15:e duvan som jag följde länge för att vara säker på att träffa, i stället för att göra som jag brukar – skjuta direkt när jag hade den på kornet, säger Stefan som dock inte grämde sig.

– Hade jag satt den så hade jag kanske missat någon annan.

Den mentala ansträngningen är påtaglig med sex finalister som skjuter efter varandra vid varje station. Stefan Nilsson var först ut.

– Efter 21 skottlåg jag ett före de andra och kände mig rätt så säker på silvret. Då var det bara att hoppas. Men cyprioten sköt liksom Stefan fullt på slutet och till slut skiljde alltså endast en träff till guldet.

Bakom Stefan Nilssons framgång ligger en trygghet i vad han gör.

– Jag har hittat in helt rätt i skyttet det här året. Om jag bommar ett skott så vet jag att det bara var en tillfällighet. Jag har höjt mig med fem eller sex duvor jämfört med förra året.

142 poäng (119 i grundomgången och 23 i finalen) är samma höga nivå som Stefan lyckats hålla i de flesta tävlingarna för året. Tävlingarna blev en stor svensksuccé.

Annons

Marcus Svensson, Landskronabo och träningskamrat till Stefan, blev bronsmedaljör efter särskjutning. Sverige har aldrig lyckats ta två individuella skeetmedaljer i samma tävling.

Dessutom blev det en tredje medalj med ett brons i lagtävlingen efter Cypern och Tyskland. Robin Gustafsson, Åtvidaberg, kompletterade de båda skåningarna och laget fick ihop 348 poäng.

– Vi sköt nytt svenskt juniorrekord och tangerade det tidigare världsrekordet. Ändå blev det brons, säger Stefan som ägnade fredagskvällen åt att fira.

– Det blir säkert ett litet party. Ingenting överdrivet, men någon sång kommer det säkert att bli.

Med tre svenska medaljer fanns det all anledning att glädjas.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons