Stavsten/Ymor bäst i tufft derby inför storpublik

Det blev till ett precis så tufft och jämnt derby man kunde förvänta sig, när Stavsten/Ymor och IFK möttes på Vannhög i går. Resultatet blev 2–1 (0–1) och det var hetsig stämning ända in i omklädningsrummet!
Sport • Publicerad 16 juni 2008
Nästan 400 åskådare fanns på Vannhög i går för att avnjuta derbyt. Tre mål fick man se men annars var det typiskt, tillkänäppt derbyspel man kunde avnjuta. Bild: Tomas NybergFoto:
En tuff duell mellan derbyts båda målskyttar. IFK:s Martin Nordbladh gjorde 0–1 på straff och sedan vände Andreas Lewitz till 2–1.Foto:

IFK inledde bäst och tog också rättvist ledningen efter 32 minuter. Martin Nordbladh slog in bollen på straffspark, sedan Sebastian Kristensson gått hårt åt Andreas Freij.

Även om flera initierade bland hemmasupporters ville få det till en tveksam straff, känns det bra efteråt, när tränaren, Christian Lind, ärligt säger så här:

– En solklar straff och absolut inget att protestera mot.

Tio minuter in i andra halvlek kom kvitteringen till 1–1 och det var nästan lite spanskt "Villa" över målet.

Skillnaden, jämfört med Innsbruck och Villa där, var att Andreas Lewitz här kom störtande från höger. Han fick springa ganska enkelt igenom hela IFK-försvaret och avslutade som just Villa: ett skott utan chans för målvakten. I stället för Andreas Isaksson gäller här Joakim Moberg och han var helt chanslös. – Vi har tre man "hemma" och det får, så klart, inte hända att han får springa igenom från mittplan och göra mål.

Så dundrar Ulf Larsson efter matchen och då märktes också – för första gången i år – att han har anledning att känna sig trängd som IFK-tränare för tillfället.

Han var tvärsur på det mesta och hade inte mycket till övers för domarteamet och det uppstod mer eller mindre palaver kring mittplan efter matchen:

– När jag ska snacka med domaren, får jag en knuff av deras målvakt och det kan jag inte acceptera, försvarar Ulf sig med.

Det var kanske inte hela sanningen och kring mittplan efteråt fick också lagkaptenen, Martin Nordbladh, ett rött kort efter protest. Det påstås visserligen att Martin frågade domaren om ett bortdömt mål men man kan säkert uttrycka sig på olika sätt direkt efter matchen. Och det nästan fradgades kring Martins mun vid tillfället... Det är väl inte ovanligt att sura miner visas efter en förlust men som väl i princip alltid; det var inte domarens fel att IFK förlorade i går.

Efter pausen försvann nästan allt av spel framåt och kanske hittar lagledaren, Lars-Olof Hansson, rätt, när han analyserar så här:

– I andra halvlek missar vi positioner, spelarna gör inte sitt jobb och det uppstår en massa individuella misstag.

Trots förlusten försöker Ulf mana på sina mannar efteråt:

– Ett stort steg framåt jämfört med hur det sett ut de senaste matcherna. Vi saknar dock flytet för att vi ska ta poäng eller vinna.

Efter 1–1 gick det ytterligare en kvart, innan Andreas Lewitz slog till på nytt. IFK-målvakten tappade en frisparkslyra från vänster och så fort bollen nådde marken – ja, då var Andreas Lewitz ena fot framme och pangade in bollen i mål till 2–1. Fler mål blev det inte i matchen. Åtminstone inte något godkänt sådant men Christian Ahlström nickade in bollen med någon minut kvar. Redan innan bollen passerade mållinjen hade dock domaren blåst av målet efter en knuff som gav fördel.

Tre mål men i övrigt ett ganska typiskt, tillknäppt derbyspel – ja, det var vad den stora publiken fick se. Närmare 400 åskådare fanns på plats och väldigt många av dessa representerades av spellediga småklubbsspelare.