Stavsten + Ymor = Sant!

Det som väl ingen sann fotbollsvän på vare sig den östra eller västra sidan av Trelleborg någonsin trodde var möjligt – det är inte bara möjligt. Det är sant!
Sport • Publicerad 20 oktober 2005

Stavstens IF, med rötterna i västra Trelleborg och BK Ymor, med rötterna lika fast förankrade i de östra delarna går ihop till en förening. Visserligen ska ett extra årsmöte, den 14 november, i de båda föreningarna avgöra frågan definitivt men inget talar i nuläget om annat än ett samgående.

Stavstens IF bildades 1937 och BK Ymor 1942 och oavsett de fem åren som skiljer har de båda föreningarna följts åt i mångt och mycket genom åren. Tittar man i olika maratontabeller för division fyra och fem – där de båda föreningarna oftast hört hemma – ligger man väldigt lika och endast poäng skiljer åt. Likadant in i det sista, där Stavsten slutade tvåa i årets division fyraserie med 41 poäng, jämfört med Ymors 37 på sjätteplatsen. Stavstens placering räckte dock till division trekval och ett lyckat sådant bidrog säkerligen till de sista pusselbitarna för sammanslagningen.

– Det är ju en klar fördel att börja sammanslagningen med spel i division tre, menar Bjarne Andersson och Roger Carlsson i Stavstensledningen.

Ordföranden Roger Carlsson berättar att ryktena om en sammanslagning figurerat en längre tid och att de båda föreningarna också diskuterat i de termerna under senaste året.

– Vi har efterhand insett att det inte kommer att gå i förlängningen att driva de båda föreningarna separat. I och med att vi har haft bingon i Folkets park ihop under många år, var det också vid bingomöten som tanken först kom upp, menar Patrik Edvardsson, som representerar Ymor. Bingoalliansen Stavsten/Ymor har funnit i mer än 30 år och där har också ledare från de båda föreningarna träffats och umgåtts för en gemensam sak.

Det var under just ett bingomöte så sent som den 29/9 i år som definitivt beslut fattades

– Bingoalliansen har underlättat när vi nu pratat om samgående och alla verkar positiva, menar Bjarne Andersson.

Bjarne berättar också att man informerat spelarna i de bådaklubbarna och att i princip alla verkar väldigt positiva.

På plats under presskonferensen på Vannhög i går fanns en och annan från de båda föreningarna – utanförstyrelsen och en av dessa var Erik "Mulle" Andersson, en Stavstenslegend inom både fotboll och handboll:

– Det känns väldigt konstigt men det är väl bättre att göra det nu än när det är för sent, menar han.

Conny Thuné är väl lika känd från Ymorleden och även han verkar inse kalla fakta:

– Det skulle aldrig ha gått när jag spelade men tider förändras och det kommer säkert att bli bra, menar han.

Vid beslut på det extra årsmötet sker sammanslagningen i och med årsskiftet och grundtanken är då att all verksamhet flyttas över och fungerar via Stavstens IF:s organisation. BK Ymor står kvar med eget föreningsnamn och nummer i fotbollsförbundet på såväl distrikts- som på riksnivå men samtidigt blir BK Ymor en "vilande förening".

– Det skall finnas en gemensam spelartrupp och ett gemensamt representationslag i division tre säsongen 2006, informerar Jörgen Åkerman, ordförande i BK Ymor och Arne Delbeck, kassör i Stavstens IF tillägger:

– Vi ska också starta upp ett reservlag och förhoppningsvis får vi starta i reservlagsserien, division tre men det är inte säkert. Bara om det uppstår en vakans, annars får vi börja i division fyra.

Även om man tillsammans redan har kommit långt i planeringen, återstår en del och då bland annat klubbfärgerna. Stavsten har alltid varit rött eller egentligen vinrött och Ymor grönt men inget är klart ännu.

Anledningar:

Så här ser de båda styrelserena fördelarna med sammanslagningen:

Tillsammans blir man starkare, både organisatoriskt och sportsligt.

Fler personer att fördela arbetet på.

Genom sammanslagningen på herrsidan hoppas man få fler träningstider.

Utökade möjligheter och resurser att satsa på barn- och ungdomsfotboll.

Gemensam röst i kontakten med kommun, förbund och övriga samarbetspartners.

Riktlinjer:

Följande riktlinjer har satts upp för den nya föreningen:

Den nya föreningen ska heta Stavsten/Ymor Fotbollsklubb.

Herrarna ska spela på Vannhög.

Damerna ska spela på Ymorvallen.

Flicklagen i Ymor fortsätter sin verksamhet på Ymorvallen.

Pojklagen i Stavsten fortsätter sin verksamhet på Vannhögs IP.

"Fotboll för alla" – Stavstens verksamhet för funktionshindrade barn och ungdomar – fortsätter som vanligt i den nya föreningen.

Det ska ske en fortsatt satsning på ungdomsverksamheten för att på längre sikt kunna försörja seniorlagen i större utsträckning med egna spelare.

Eftersom sammanslagningen inte kommer att vinna laga kraft förrän efter årsskiftet blir BK Ymors sista framträdande i TA-Cupen. Åtminstone sista framträdandet för den här gången...

Sigge Hansson

0410–5445 24

sigge.hansson"allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.