Stavsten vill slippa spela

Kvalserien är död. Det gör att Stavsten vill lämna in tidigare än beräknat – och slippa spela avslutningsmatchen mot Hammarby på fredag kväll.
Sport • Publicerad 28 april 2011
Foto: Albin Brnmark

– Nu vill alla spelare i den här serien ha semester, säger Stavstens ordförande Eje Wilör.

Stavsten önskar att man spelat sin sista match – gårdagens förlustmatch mot H43.

– Sista omgången har inget värde. Det känns helt onödigt att spela sista matchen. Det kostar bara pengar för alla föreningar, säger Eje Wilör.

Det står klart att Hammarby, Kristianstad och H43 stannar kvar i elitserien oavsett fredagens resultat. Att kvalserien inte skulle leva till den sista omgången är ett scenario som Wilör säger att han förutsåg innan kvalspelet inleddes.

– Jag hörde med förbundet, men fick inget gehör.

Kostnaden för att flyga laget till Stockholm landar på runt 15 000 kronor.

– Vi måste nog ställa upp med ett lag, men frågan är vilka vi har att tillgå, säger Eje Wilör som därmed inte ser det som en ekonomisk fråga i första hand.

Problemet är att en redan tunn trupp drabbats av skador. Jesper Partoft och Fahrudin Zaimovic missade matchen igår. Vad värre är att Michael Andersson slog upp sin fotskada och att övriga målvakter inte kan ta sig till Stockholm.

– Jag har ont när jag rör mig i sidled. Vet inte riktigt vad det är, säger Michael Andersson som ska få foten röntgad i dag torsdag.

Hur ser du på att spela på fredag?

– Jag har väl inte så mycket val.

Oavsett Michael Anderssons fotdiagnos så har Stavsten inget val. Att ställa in matchen låter sig inte göras, det meddelar Ralf Lundberg, tävlingschef på Svenska Handbollförbundet med tydlighet.

– Det skulle vara väldigt dålig PR för handbollen om ett lag i kvalserien till elitserien skulle stanna hemma bara för att matchen inte gäller något.

– Att ställa in handbollsmatcher finns inte i vår värld, säger Ralf Lundberg som menar att handbollsförbundet i så fall skulle få flera förfrågningar från lag som inte vill spela när matcherna inte gäller något.

– Det skulle bli ett lex Stavsten, det är vi inte intresserade av.

Vad skulle påföljden bli om Stavsten väljer att inte spela matchen?

– Någon form av duktig straffavgift, det är en bedömning vi får göra i tävlingskommittén. Risken är att de åker längst ner i seriesystemet, säger Ralf Lundberg.

Har du förståelse för att Stavsten inte vill spela matchen?

– Jag har full förståelse för det. Men hoppar man på det här så får man fullfölja det. Vi har tillmötesgått klubben så till vida att vi har tidigarelagt matchen till klockan 18, så att de kan ta sig hem samma kväll.

Martin Falkenby
Martin Falkenby och Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.