Annons

Stavsten: Vi fortsätter utan ordförande

I höstas meddelade Eje Wilör att han skulle sluta som ordförande i Stavsten. På årsmötet för en knapp månad sedan fanns det ingen ersättare. Istället drivs klubben vidare utan ordförande. Och så kan det förbli.
Sport • Publicerad 19 juni 2009

TRELLEBORG. Enligt Frank Johansen i Stavstens valberedning är man inne på att fortsätta utan ordförande under det kommande verksamhetsåret.

– Det är fullt tillåtet. Det viktiga är att man har en fungerande styrelse, och det har vi, säger Frank Johansen.

Annons

– Samtidigt vore ju det ju bra om vi hittade rätt person, tillägger han.

Men på den punkten låter Frank Johansen inte särskilt hoppfull.

– Tre personer har tackat ja, men när de fått veta vad det innebär har de ångrat sig, säger Frank Johansen som själv haft vissa funderingar att ta hand om ordförandeposten.

– Jag känner mig egentligen inte påklädd till den uppgiften ännu, men kanske blir det så ändå, vi har diskuterat lite fram och tillbaka. Helst hade jag velat se en starkare person.

För att vara en ideell förening krävs styrelse och föreningsstadgar. Däremot finns inga krav på att det ska finnas en ordförande.

Christer Pallin, jurist på Riksidrottsförbundet, rekommenderar ändå inte den väg som Stavsten har valt.

– Det finns exempel i klubbar där man ändrat stadgarna och valt fem personer där man låtit ordförandeklubban gå runt mellan dem.

– Men i så fall måste man först ändra i klubbens stadgar. Att glida på sina egna stadgar känns inte seriöst, säger Christer Pallin.

Enligt Christer Pallin finns flera anledningar till att det är svårt att få folk till ordförandeposten.

– Rollen skrämmer eftersom den är utsatt och fokuserad. Folk tror felaktigt att det är ordföranden som bestämmer allt. I själva verket är det styrelsen kollektivt som bestämmer.

Annons

– Dessutom är rollen utsatt i ansvarshänseende. Ska man lagsöka någon går man i regel på främste representanten och här är ordförande och kassör särskilt utsatta. Men allt beror på hur man väljer att fördela arbetet i klubben.

I Stavstens organisation är tanken att man ska fördela ordförandesysslans uppdrag mellan sig. Frank Johansen ser inga problem med det.

– Det har funkat än så länge. Vi har bra folk i organisationen, säger han.

Och om det inte funkar och omständigheterna kräver att ni utser en ordförande framöver?

– Då ställer jag upp. Jag har ju Eje bakom mig, men posten är öppen till vi hittar rätt person. Vi letar fortfarande, kanske blir det lättare att hitta någon när de ekonomiska kristiderna är över. Men Stavsten har ju inga problem med skulder.

Kanske blir det så att Stavstens näste ordförande trots allt blir… Eje Wilör.

– nte i år i alla fall. Nästa år får vi se, då kanske man är sugen igen, säger han.

Varför tror du klubben haft så svårt att hitta din ersättare på ordförandeposten?

–Jag har ju varit så dominerande och skött allting. Det krävs mycket tid och ett stort engagemang. Generellt tror jag folk är för bekväma. Det är ett stressamhälle och med den livsstilen folk har i dag så pallar man inte, säger Eje Wilör.

Filip Magnusson
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons