Annons

Stavsten ur division ett

Överraskningarnas man, Eje Wilör, väljer att ta sitt Stavsten ur division ett. "Beslutet har vuxit fram under en längre tid", säger Eje.
Sport • Publicerad 15 mars 2005

Efter elit-serieåren under mitten av 1990-talet har Stavstens ordförande försökt alla vägar att nå den högsta handbollseliten. Eje Wilör misslyckades med Team Stavsten och samarbetet med Malmö HK.

På senare år har han misslyckats trots tongivande nyförvärv från Danmark.

Annons

Nu börjar han om på ny kula.

– Vi har kört fast. Vi har värvat kortsiktigt och det här tror jag är bra för föreningen på sikt.

I dag lämnar Eje in ansökan att dra sig ur division ett till handbollsförbundet. Först i april avgörs om Stavsten spelar i tvåan eller trean nästa säsong när serieindelningen bestäms.

I kväll spelar reserverna en avgörande match som kan ta Stavstens andralag upp i trean och om så sker kan Eje Wilör välja att låta förstalaget spela i den divisionen.

– Det kan vara bra att välja. Det beror lite på vilka spelare som stannar. Den främsta anledningen till beslutet är att Eje Wilör vill låta de lovande juniorerna få mer speltid.

– Jag kan tänka mig ett eller två år i division två. Vi måste ge juniorerna en chans, säger Eje Wilör som är trött på att värva spelare utifrån inför och under varje säsong.

– Det känns som man är tvungen att uppfinna hjulet varje gång.

Med fler trelleborgare i laget kommer även publiken. Det är tanken.

Under den här säsongen har det i många matcher varit en klar danskdominans i Stavsten.

Mot IFK Malmö borta var fem av sex utespelare i startuppställningen danskar.

Annons

– Det finns ett otroligt engagemang för handboll i stan. Det här är ett sätt att engagera föräldrar till Stavsten, att få en fungerande styrelse, säger Eje Wilör som bokstavligt talat har klubbkansliet på fickan och som sköter Stavsten på egen hand. Efter gårdagens förlustmatch mot IFK Malmö (21"26) meddelades spelare och ledare beslutet.

– Det här var svårsmält. För föreningen är det säkert förståndigt, det är ju ett stort beslut att fatta, säger Jens Eriksson.

Jens, Stavstens lovande mittsexa, har prövats i juniorlandslagssammanhang och berörs i allra högsta grad av att Stavsten spelar i division två nästa säsong.

– Här har vi satsat mot elitserien och nu var man inställd på ettan nästa säsong. Klart man blir förvånad, säger Jens som inte vet om chanserna till juniorlandslagsspel nu minskar.

– Innan har de tagit ut spelare från tvåan, men ju äldre man blir desto viktigare är det att spela på en hög nivå. Jag är inställd på att spela i Stavsten, men det är tufft och något jag får tänka över, säger Jens Eriksson.

Även Dragan Brljevic är förvånad, men tränaren har samtidigt förståelse för Eje Wilörs beslut.

– Men då måste Trelleborgskillarna få spela. Om det handlar om pengar kan jag inte köpa det, säger Dragan.

Enligt Eje Wilör är Stavsten nu en skuldfri förening med "ett bra plus på kontot".

Martin Falkenby

HANDBOLL TRELLEBORG
HANDBOLL TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons