Stavsten krigade ned Ystad

Stavsten besegrade IFK Ystad med 27–23 (15–11) och är med sin tredje raka seger på kraftig uppmarsch i handbollsallsvenskan. "Riktigt skönt att vinna, Ystad är ett bra lag", säger niomålsskytten Lasse Syndergaard.
Sport • Publicerad 28 november 2009
Andreas Folkstrand satte sex mål från linjen i första halvlek när Stavsten besegrade IFK Ystad.Foto:

TRELLEBORG. Stavsten har tagit flera kliv i rätt riktning sedan serien började för två månader sedan.

Borta är de många tekniska felen och det ibland huvudlöst uppskruvade tempot. Borta är också de hängande huvudena.

Segern mot Ystad bärgades med starkt målvaktsspel, ett aggressivt försvarsspel och ett tålmodigt anfallsspel.

Den kollektiva kämpainsatsen var adelmärket.

– Skönt att vi kan vinna mot ett så bra lag som Ystad utan att spelet stämmer hundraprocentigt. Vi vinner på fajt, säger tränaren Kim Rasmussen.

Stavsten låg under med 4–6 efter åtta minuter men vände till ledning 9–6 efter halva första halvlek och var därefter i ledningen resten av matchen.

I andra halvlek var Ystad aldrig närmare än två mål i från.

Hemmalaget fick stopp på IFK Ystads kontringsspel.

– Ystad fick offra mycket energi för att göra sina mål, men vi var riktigt stressade och trötta i slutet, säger tränaren Kim Rasmussen.

Anfallsmässigt briljerade Andreas Folkstrand med sex mål från linjen i första halvlek. Många av inspelen kom från Lasse Syndergaards händer.

Med sina nio mål blev Syndergaard matchens bäste målskytt. När Syndergaard vräkte in 25–20 via ribban med tre och en halv minut kvar var segern vunnen.

– Vår målvakt gör det bra och försvaret står rätt, sedan har vi lite stolpe in, tycker Lasse Syndergaard.

Klas Hermanssons målvaktsspel imponerade; 25 räddningar efter god hjälp av uteförsvaret där rutinerade nyförvärvet Johan Börjesson var en tillgång.

– Mycket värdefullt att få in en spelare som är 33 år och som kan gå in och göra sitt jobb i vårt försvarsspel efter bara två träningar, säger tränare Rasmussen.

Börjesson kryddade försvarsinsatsen med två mål framåt, två enmanskontringar där han stal bollen på egen hand i försvaret.