Starkast i superettan

För ett år sedan hade Freddy Borg gjort en strålande vårsäsong i Höllviken. Han öste in mål och var väldigt nyttig för laget. Det gick så bra att Halmstads BK var på väg att knyta Borg till sig. Det avslöjar Östers tränare Lasse Jacobsson som då var assisterande i HBK.
Sport • Publicerad 2 juli 2005

" Det kände jag inte till, säger Freddy Borg.

En skada kom emellan den gången. Nu kan dock Borg vara på väg till allsvenskan ändå, men i så fall med Öster. Dit kom han nämligen inför årets säsong. Så här säger tränare Jacobsson om sin adept:

– Oerhört explosiv, bra vänsterfot och oerhört stark. Det finns ingen starkare i hela serien.

Är det verkligen så?

– Han tar 150 kilo i bänkpress, det är det nog ingen annan som gör.

Jacobsson menar att Borg har kvaliteter som skulle räcka hela vägen upp i allsvenskan. Den i dag 22"åriga anfallaren har en brokig karriär bakom sig. Han spelade för Trelleborgs FF tills han var 15.

Efter ett halvår i IFK Trelleborg flyttade han till Landskrona Bois innan han återvände till IFK. Därefter kom Borg till Malmö FF. Han lyckades inte göra ett tillräckligt intryck i storklubben utan spelade sen i Höllviken i två säsonger innan resan gick till Växjö.

Borg inledde årets säsong starkt men har sen tvingats vila på grund av en skada. Innan dess blev det sju matcher och två mål. Han opereras på onsdag och spelar givetvis inte mot Trelleborg på söndag. Hans skada är dock inte allvarligare än att han hoppas vara tillbaks på planen i slutet på augusti.

Märks det att det är en gammal storklubb du kommit till?

- Ja, det gör det, man hör snacket runtomkring och det är bara att titta hur det ser ut här, säger Borg som trivs i den nya miljön.

Han tycker att han kommit bra in i tempot och i laget. Och han berömmer lagkamraterna:

– Det är lättare att spela när man har så bra spelare omkring sig. Och vi försöker spela bra fotboll, det gillar jag, säger han. På Östers mittfält märks den gamle landslagsmannen Peter Wibrån som har återvänt för att försöka hjälpa sin gamla klubb upp i allsvenskan. Men i år ser det inte helt lätt ut.

– Vi skulle kunna gå upp i år, jag tror vi skulle klara oss i allsvenskan. Men blir det inte i år så får det bli nästa år, säger Borg.

Så här långt är Trelleborgs och Östers säsonger nästan likvärdiga. TFF har två poäng mer och ligger två placeringar före Växjö-laget. Det är dock inget som skrämmer trelleborgaren Freddy Borg. Inför matchen på Värendsvallen säger han säkert:

– Jag tror vi vinner.

Markus Karlsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.