Annons

Starka muskler för framtids segrar

Försäsongen handlar inte bara om träningsmatcher och blåsiga träningspass på konstgräs. På Oasen bygger TFF muskler för att bli starkare och för att undvika skador.
– Det är ett helt annat go i gänget den här gången, säger Björn Falkland, som åter har hand om lagets fysträning.
Sport • Publicerad 13 februari 2014
Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Foto: Foto: Anette Sjöstrand

Det handlar om cirkelträning i 30 minuter där spelarna går mellan sex stationer. Det handlar om knäböj på ett ben, situps med viktskiva och svingar med kettlebell. Bland annat.

Ordet crossfit ligger nära till hands, men enligt fystränaren Björn Falkland handlar det inte om det.

Annons

– Det här är vanliga övningar som har funnits hur länge som helst. Jag kallar det cirkelträning, det är back to basic som gäller. Sedan råkar vi vara i en lokal där man tränat crossfit, säger han.

Tanken så här tidigt på säsongen är att bygga upp en grundstyrka och en grundkondition där spelarna jobbar med hela kroppen.

Passen blir mer inriktade på explosivitet längre fram. Övningarna kommer att förändras men ett fyspass i veckan ska laget ligga kvar på även sedan säsongen dragit i gång.

Hungrig känsla

Björn Falkland, tillvardags idrottslärare och idrottskonsulent, hade hand om TFF:s fysträning för två år sedan, men prioriterades bort förra året när klubben skar ner i sina utgifter efter degraderingen från superettan.

Från och med den här säsongen är han med igen, och märker en tydlig skillnad.

– Det är en hungrig känsla i gruppen, man peppar varandra. 2012 var det begravningsstämning i slutet, säger Björn Falkland som pushar på och går runt och instruerar under passets gång.

– Det här är roligare än vanlig styrketräning, säger Joakim Nilsson, mittfältaren som har en hel del att jämföra med när det gäller försäsongsträning.

– Ett tag skulle alla köra friidrottsträning på försäsongen, det gjorde vi mycket i MFF. Sedan har vi haft brottning, jag tycker det här är hyfsat likt ett brottningspass, menar han.

Efter att ha kört cirkelträning i ett antal onsdagar i följd har spelarna blivit starkare.

Annons

– Man känner att det gör nytta, jag har blivit starkare i baksidorna, jag har haft lite problem med dem tidigare, säger mittbacken Tobias Mattsson.

Tror på träningen

För Zoran Jovanovic var det bara andra kollektiva fyspasset efter skadeuppehållet. I måndags körde han första fotbollspasset.

– Läkarna har röntgat benet och har inte hittat något fel, så nu får vi se. Senast jag hade Björn (Falkland) var jag skadefri hela året. Jag tror på hans träning, säger Zoran Jovanovic.

TFF-tränaren Conny Karlsson nämner den skadeförebyggande faktorn som den viktigaste effekten av försäsongens fysträning.

Ända sedan han var tränare i Assyriska i början på 2000-talet har han överlåtit ansvaret för fysträningen på en kontrakterad fystränare.

– Jag vill inte göra det själv. Även om man vet ungefär hur man ska göra är man aldrig up to date. Det är viktigt att man har någon som vet vad vi håller på med, säger han.

Louise Löfgren
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons