Annons

Ständigt denne långe holländare!

Sport • Publicerad 10 juni 2005

Andreas Isaksson " en förlorare? Jag har aldrig sett honom som en loser, tvärtom! Han firade triumfer med Djurgården och var en starkt bidragande orsak till klubbens två raka SM-tecken. I landslaget har jag aldrig sett honom prestera dåligt " antingen bra, mycket bra eller strålande. Visst, frisparken från Milan Rapaic i VM-kvalet på Råsunda såg inte helt otagbar ut och kan kosta Sverige segern i grupp åtta. Men Sverige tar sig säkert till Tyskland ändå, med god hjälp av Isaksson.

Anledning till denna krönika är helgens hyperintressanta nyhet att Manchester United lagt ett bud på Andreas Isaksson. Att klubbarnas klubb, Man U, The Red Devils, vill ha Isak från Smygehamn.

Annons

Ryktet dog lika snabbt som det fick liv. United gjorde i stället klart med Edwin van der Sar från Fulham.

Ständigt denne långe holländare!

Han har stått i vägen för många bollar under sina 34 år. Han har också stått i vägen för Andreas Isaksson. Och när det gäller matcherna mot van det Sar är Isak en loser.

Manchester United var ute efter van der Sar och Isaksson redan 1999. Då valde holländaren Juventus.

Engelsmännens intresse för trelleborgaren kom för sent. Huvudscouten satte sig på ett flygplan med destination Sverige och målet för scouten var att se Isaksson i aktion. På grund av tekniska fel kunde inte planet starta. Scouten kom aldrig för att se Isaksson storspela i allsvenskan och när klubben väl vaknat var det för sent. De ringde när Isaksson och TFF satt i Juventus ståtliga klubbhus i Turin och slutförhandlade.

Mycket vatten har runnit i Manchesterfloden Irwell sedan dess. Men de forna klubbkamraterna har en förmåga att råka på varandra.

Vad som låg i de rykten som blossade upp i helgen, att United hade Isaksson högt upp på önskelistan och förberedde ett bud, vet jag inte. Men självklart har storklubbarna ögonen på vår landslagsmålvakt.

Det är ändå något av ödets ironi att just dessa två herrar diskuteras i samma andetag. Isak satt på bänken och på läktaren i närmare två år när van der Sar vaktade Juventusmålet. Värre ändå: att Isak förlorade matchen-i-matchen mot van der Sar i EM-kvarten.

Där var holländaren en klar vinnare. Tog tag i psykkriget mot blågula straffskyttar och vann. Isak agerade inte alls med samma pondus och styrka. En erfarenhet att bära med sig till VM-slutspelet nästa år.

Frågan är hur mycket Isak bryr sig om van der Sar, hur mycket han bryr sig om att det inte blir något spel i United " den här gången. Jag förmedlade nyheten om att United värvat van det Sar till Jens Sloth. Jag trodde han visste " det gjorde han inte. Reaktionen från en av Isaks bästa vänner? Stor förvåning! Ett själviskt konstaterande att det hade varit kul att se Isak på Old Trafford. En kort diskussion om att det är lättare att ta sig till London. Arsenal kan ju behöva en målvakt av Cech-klass. Precis som United. Hade jag varit sir Alex hade jag valt framtid före rutin.

Annons

Fler tillfällen lär dyka upp. Det handlar om en 23-årig målvakt och bäst före-datum ligger säkert minst tio år bort. Kommer inte chansen i år, blir det stora möjligheter nästa år. Eller nästa. Eller nästa. Eller…

Hur som helst " det ska bli kul att se Isak med sina franska lagkamrater på Vångavallen i juli.

Mer idrottsgodis: Peter Hanson har kvalat in till US Open! Spelplats är klassiska Pinehurst No 2 i North Carolina, en banan som borde passa Söderslättsgolfaren alldeles ypperligt. Men det går inte att ha några större krav på Peter i hans första major. Han är där och det är stort nog. Tv-fåtöljen är paxad hela nästa veckoslut.

Martin Falkenby

martin.falkenby@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons