Annons

Sportkrönikan: TFF-styrelsens fadäser kostar

"Vägen till allsvenskan". Det var budskapet på de affischer som TFF lät klistra upp i anslutning till E6:an från Malmö söderut mot Trelleborg för två år sedan.
Sport • Publicerad 8 juli 2002

Allt för att häckla Malmö FF som då ramlat ner i superettan. Till hösten är man nog inte lika kvicka med limburken. Då kan budskapet nämligen vara ett annat: "Vägen till division två". Så illa är det faktiskt, även om det känns overkligt. I fjol spelade TFF på Olympia, Gamla Ullevi och Råsunda. Nästa år kan det bli bortaresor till Harlyckan, Västra Mark och Österås istället. Huga. Då är frågan hur det på mindre än två år gått så rent åt skogen för TFF. Det finns säkert flera anledningar, men en stor del av ansvaret för nedrustningen måste TFF-styrelsen ta på sig. Det började spöka ordentligt redan för ett år sedan när man anlitade Ole Mörk som tränare. Den historien kan vi. Efter Mörk kom Alf Westerberg som misslyckades med att rädda kvar TFF i allsvenskan. På en sponsorsträff i höstas, eller möjligen i vintras, kom nästa miss. MFF:s starke man Bengt Madsen predikade inför spelare och andra involverade "att det är lika bra att gå upp direkt, annars kan det ta lång tid att komma tillbaka". Nu är inte allt lag som Bengt Madsen säger, men TFF-ordföranden Bo Forsén deklarerade snabbt att målsättningen var spikad: Allsvenskan nästa! Och så kan man väl säga, om man inte säljer sina tre-fyra bästa spelare samtidigt som man handlar från MFF:s överskott och fiskar upp ett par division två-spelare. Bra, lovande spelare - men ingalunda någon allsvensk satsning. För ett par veckor sedan hoppade Alf Westerberg av och många väntade sig antagligen att TFF-styrelsen skulle presentera ett etablerat tränarnamn. En vecka senare presenteras Anders Grimberg och Ulf Larsson som tänkta frälsare. Såpoperan är därmed komplett. Intet ont om Anders och Ulf, båda är säkert duktiga i gebitet, men båda lämnade också division två-föreningar i höstas till förmån för division fem-klubbar. På väg åt fel håll alltså. Dessutom fick förresten inte Anders fortsatt förtroende som assisterande tränare i TFF när Ole Mörk var på ingång. Nu duger han plötsligt igen. Den enda elogé man kan ge TFF-styrelsen för att man valde Grimberg-Larsson, är att det är två personer med lokal förankring och de känner spelarna väl. Men som sagt... Det finns numera en elitlicens som innebär att klubbarna i allsvenskan och superettan måste ha ordning på finanserna, i annat fall riskerar man att degraderas till lägre division. Vid senaste årsmötet redovisade TFF ett eget kapital på 1,7 miljoner kronor, näst bäst efter Mjällby och Västra Frölunda i superettan. Ett antal miljoner kan ramla in från "Isaksson-affären" TFF har med Juventus - ärendet ligger fortfarande hos Fifa. De pengarna ska man naturligtvis inte räkna med förrän de finns på banken, som Bo Forsén mycket riktigt påtalat, men är det inte dags att lätta lite på börsen och förstärka laget när det är så illa som det är i dag? Jag hedrar de ledare som inte äventyrar klubbens ekonomi, men det får inte gå till ytterligheter. Det kostar också att ramla ner i division två.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons