Spelsugen Isak ingen given etta

Flytten från Rennes till Manchester City blev inte som Andreas Isaksson tänkt sig. Inför landskampen mot Egypten och det viktiga EM-kvalet är hans givna plats i landslagselvan plötsligt ifrågasatt. "Det är konkurrens om målvaktsplatsen som det är om alla andra platser", säger han till fotbollskanalen.se.
Sport • Publicerad 6 februari 2007
Sitter inte säkert. Andreas Isaksson har haft det jobbigt efter klubbytet till Manchester City. "Det går inte att gå runt och gnälla, då blir man bara sämre. Jag vill komma stärkt ur det här", säger han till fotbollskanalen. Bild: Scanpix
Sitter inte säkert. Andreas Isaksson har haft det jobbigt efter klubbytet till Manchester City. "Det går inte att gå runt och gnälla, då blir man bara sämre. Jag vill komma stärkt ur det här", säger han till fotbollskanalen. Bild: ScanpixFoto: 

Rapporterna från talar om en moloken Andreas Isaksson som ställer upp för intervju inför onsdagens landskamp i Kairo.

Fy farao! Så skulle han kunna säga om månaderna i Manchester, en tid fylld av skador och bänknötande.

När han nu åter samlats med landslaget är det första gången sedan VM. Det var då han gjorde sin senaste landskamp, det var då han senast spelade från start i en tävlingsmatch.

– Jag har saknat det här. Det är kul att vara med och spela för sitt land. Det är det finaste man kan göra, säger han till fotbollskanalen. Men 25-årige "Isak" är inte given som landslagsetta längre. 42 landskamper har det blivit och har varit ett självklart val i Lars Lagerbäcks startelva sedan tävlingsdebuten i EM-kvalmatchen mot Ungern i oktober 2002.

Rami Shaaban har växt ut från tillfällig vikarie till ett allvarligt hot om platsen mellan stolparna. Sverige vann de tre EM-kvalmatcherna i höstas – Shaaban stod i samtliga.

– Vi får se vad som händer. Det får framtiden utvisa. Jag är här för att göra mitt bästa, så får man se vad som händer.

Vem som får stå på onsdag är inte bestämt än. Lagerbäck säger att han är osäker vad gäller Isakssons form, men troligen får han en halvlek med välbehövlig speltid. Utöver de två inhoppen i ligan – i derbyt mot United och så i lördags mot Reading då han släppte in två mål – har Isak spelat i Manchester Citys B-lag.

Ändå säger han att formen känns bra.

– Jag har spelat fem sex reservlagsmatcher. Det var lite ovant, man är inte van att hoppa in som mot Reading, men jag tycker att jag gjorde det jag skulle.

Managern Stuart Pearce har hittills haft Nicky Weaver som förstaval, trots att Isak nu är helt skadefri.

– Han säger bara "tålamod", så kommer jag att få min chans. Om det är nästa match eller om två månader kan han inte säga, säger Isaksson till fotbollskanalen.

Än så länge har han tålamod, men det sträcker sig inte hur länge som helst och han öppnar för ett klubbyte.

– Det säger sig självt, man kan inte gå runt och sitta på bänken i ett år till. Men nu är jag fokuserad på att försöka ta en plats i City.

Lyckas han inte riskerar han att få nöta bänk även i landslaget.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.